REGION

U novembru zakazana dva pripremna ročišta Sanaderu

Ponovljeno suđenje bivšem hrvatskom premijeru u slučajevima Hypo i Ina-MOL

Fena

24.10.2015

Na zagrebačkom Županijskom sudu za 10. novembar zakazana su dva pripremna ročišta bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu – za ponovljeno suđenje u slučajevima Hypo i Ina-MOL, te novi postupak zbog štete nanesene HEP-u.

U tom bi slučaju Sanader na optuženičku klupu pred sutkinjom Jasnom Galešić trebao sjesti zbog optužbi da je s bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim tvrtkama isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.

Suđenje je trebalo početi još na ljeto prošle godine, ali je odgođeno zbog bolesti Sanaderovih suoptuženika.

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je potvrdio u septembru 2013. iako je gotovo ista optužnica već bila na sudu, ali ju je tužilaštvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Kada je u februaru 2012. ispitan u toj istrazi, Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti kao predsjednik Vlade. Mravak je, međutim, priznao nedjelo, dok je Ježić prvo poricao krivnju da bi zatim postao krunskim svjedokom tužilaštva u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojima je bivši premijer pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud.

Novo suđenje u tom slučaju dodijeljeno je sudiji Zdravku Majeroviću, jer je Vrhovni sud, nakon žalbe Sanaderove odbrane, zabranio da suđenje ponovno vodi sudija Ivan Turudić koji je bivšeg premijera osudio u prvostepenom postupku.

Kako se doznaje na sudu, novi sudija nije zakazivao pripremno ročište u ponovljenom suđenju Hypo i Ina-MOL prije raspleta situacije na suđenju u slučaju Planinska, u kojem se Sanadera također tereti za korupciju počinjenu dok je bio na čelu države i vladajuće stranke.

Nakon pripremnog ročišta u slučajevima Hypo i Ina-MOL bit će poznato hoće li se u novom postupku ponovo izvoditi svi dokazi i ispitivati svi svjedoci što se ne bi moralo raditi da suđenje vodi isto sudsko vijeće koje je donijelo prvostepenu presudu.

I dalje je otvorena mogućnost da se u ponovljenom postupku Sanaderu sudi zajedno s direktorom MOL-a Zsoltom Hernadijem. Njemu je, naime još u februaru trebalo početi suđenje za podmićivanje bivšeg premijera, no ono je odgođeno jer s Vrhovnog suda nije vraćen spis koji je tamo završio nakon što se Hernadijeva obrana žalila što cijela dokumentacija u tom opsežnom slučaju nije prevedna na mađarski, uz argument da bez obzira što mu se sudi u odsutnosti ima pravo dobiti spis na jeziku koji razumije.

Bivšem premijeru u međuvremenu je na Vrhovnom sudu ukinuta i nepravomoćna presudu u slučaju Fimi medija u kojem je, zajedno sa svojom bivšom strankom, bio osuđen za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Vrhovni je sud odlučio i da Sanader treba biti pušten iz istražnog zatvora uz jamčevinu od 12,4 miliona kuna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.