REGION

CRNA GORA Moguće nestašice lijekova do kraja godine

Privatne apoteke izdavaće lijekove na recept do 26. novembra

Onasa

27.10.2015

 

Privatne apoteke izdavaće lijekove na recept do 26. novembra, a nakon što država raskine ugovor sa njima moguće su i nestašice, pišu Vijesti. 

Fond za zdravstveno osiguranje raskinuo je u ponedjeljak ugovor sa 107 privatnih apoteka koje su od 9. marta izdavale lijekove na recept. 

Iz Fonda su jučer saopštili da je stav Ministarstva zdravlja bio da se raskinu ugovori, a da je to podržao i Upravni odbor. 

Tvrde da su privatnicima, prije potpisivanja ugovora, ponudili tekst sa limitima na mjesečnom nivou, koje su prihvatile samo dvije od ukupno 107 apoteka. 

Oni su podsjetili da je Ministarstvo ranije dalo saglasnost na ukupan bilans potreba za lijekove za javne zdravstvene ustanove i medikamente na recept preko državnih i privatnih apoteka, na iznos od 31,27 miliona eura. 

Pojasnili su da su tim iznosom obuhvaćeni i lijekovi preko privatnih apoteka u iznosu od 3,6 miliona eura i da se s tim saglasilo i Ministarstvo finansija. 

Pouzdani izvor tog lista ranije je kazao da je glavni razlog za mjeru raskida ugovora nedostatak novca za potrebe zdravstva, jer je privatnicima već plaćen predviđeni iznos za 2015. godinu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.