REGION

Kosovo i Evropska komisija danas potpisuju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Prvi ugovorni odnos Kosova i EU

Onasa

27.10.2015

Kosovo i Evropska komisija danas će u Strazburu potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što je prvi ugovorni odnos Kosova i EU.

Prema najavama iz Evropske komisije, potpisivanju će prisustvovati kosovski premijer Isa Mustafa, evropski komesar za proširenje Johanes Han i visoka predstavnica za spoljne poslove Federika Mogerini.

S obzirom na to da Kosovo ne priznaje pet zemalja članica EU, na početku procesa odlučeno je da SSP sa Kosovom ne sklapaju zemlje članice, kao u slučajevima drugih kandidata sa Balkana, već EU.

Ovaj sporazum se smatra od historijskog značaja za integraciju Kosova u EU, njegov politički, pravni i ekonomski razvoj, navela je Radio-televizija Kosova.

Sporazumom se uspostavlja sveobuhvatan ugovorni odnos sa EU i njenim članicama u kojima su prava i obaveze ugovornih strana jasno definisani, kao i okvir za praćenje, kako po pitanju ekonomske razmjene, tako i u oblasti upravljanja državom, pravne države, ljudskih prava i pravosudnog sistema, koji bi trebalo postepeno da se prilagođavaju standardima EU.

Kosovski ministar za evropske integracije Bekim Čolaku najavio je prije nekoliko dana da će Kosovo uskoro potpisati SSP koji će predstavljati, kako je rekao, prekretnicu u smislu evropskih integracija.

- To će se desiti u roku od nekoliko dana. To više nije pitanje nedjelja ili meseci, već dana. Ovo veliki prekretnica za Kosovo koja će se desiti vrlo brzo i samo u tom trenutku možemo reći da je evropska budućnost Kosova zagarantovan i nepovratna - rekao je Čolaku za Kosovapress.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.