REGION

Nikolić: Pritisci neće natjerati Srbiju da prizna samoproglašeno Kosovo

Predsjednik Srbije odlučan

Srna

2.11.2015

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da ima povjerenje u UN kojim je Srbija povjerila brigu nad Kosovom i Metohijom 1999. godine i naglasio da nikakvi pritisci ne mogu da natjeraju Srbiju da prizna samoproglašenu nezavisnost te južne srpske pokrajine.

Poštujem suverenitet svoje zemlje, zato garantujem da nikakvi pritisci ne bi mogli da natjeraju Srbiju da prizna nezavisnost svoje južne pokrajine - rekao je Nikolić na sastanku sa novim šefom UNMIK-a Zahirom Taninom.

Nikolić je istakao da bi eventualni prijem takozvane republike Kosovo u Unesko podijelio tu organizaciju i zauvijek mogao da omete uspostavljanje dobrih odnosa Beograda i Prištine, saopšteno je iz kancelarije predsjednika Srbije.

- Inicijativa da se takozvana 'republika Kosovo' primi u Unesko uvreda je za Srbiju i naša zemlja je pokušala konkretnim argumentima da ukaže svijetu zbog čega je tako nešto neprihvatljivo - rekao je Nikolić.

On je dodao da bi se u slučaju da Kosovo bude primljeno u Unesko i da se ponovi 2004. godina kada je masovno stradala srpska baština svi sklonili od odgovornosti te da bi ponovo najveći i jedini gubitnik ispao srpski narod.

- A to ne smije da se desi - istakao je predsjednik Srbije.

On je svojim sagovornicima prenio da su pregovori Beograda i Prištine u Briselu veoma teški i ukazao da je Beograd sa svoje strane ispunio sve na što se obavezao Briselskim sporazumom.

- Licemjerno je kada Albanci, ne želeći da ispune ono na šta su se obavezali, izgovor traže u tome da li je ili nije to izvodljivo po njihovom Ustavu - naglasio je Nikolić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.