REGION

HARADINAJ: Nastavljamo blokadu skupštine, ZSO nije po Ahtisaariju

Kategoričan stav lidera Saveza za budućnost Kosova

(J.K.)

3.11.2015

Lider Saveza za budućnost Kosova (AAK) Ramush Haradinaj izjavio je danas da će njegova stranka nastaviti blokadu parlamenta i da se i dalje protivi formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), jer to "nije deo Ahtisarijevog plana o integraciji kosovskih Srba".

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Standard", kazao da se nezavisnost Kosova oslanja na Ahtisaarijev plan, a da je sada predložen novi model i pojasnio da se kod "Ahtisaarijevog plana radilo o integraciji kosovskih Srba i njihovim pravima, dok je ZSO van svakih dogovorenih standarda".

Prema njegovim rečima, ZSO bi značio napuštanje Ustava, čime bi bio pokrenut proces koji bi zakomplikovao interno funkcionisanje sistema.

- Postojala bi ideja paralelnih struktura koja bi imala sopstvenog predsednika, zastavu, nadležnosti odlučivanja. Dati ljudima "balkansku nadu" na nešto drugo u zemlji u kojoj žive nije doprinos integraciji, kao i da je nešto okončano, što nije rešeno - poručio je on.

Haradinaj ističe da ZSO ne predstavlja mogućnost da se Srbi sa severa integrišu, već je to bio pre svega zahtev Beograda sa ciljm očuvanja ugleda i dodaje da kosovski Srbi nikada "nisu ni tražili ZSO".

- Kosovski Srbi su tražili više mesta u skupštini. Imali smo izbore prošle godine i integracija severa je već počela - uveren je on.

Na konstataciju da većina kosovskih Srba na severu ne želi da bude deo države Kosovo, Haradinaj je odgovorio:

"Oni očigledno ne žele da budu ni deo sveta, ali postoje neke realnosti".

Upitan da li on to ne prihvata demokratska pravila, pošto većina u skupštini podržava sporazume, Haradinaj je odgovorio da u kosovskoj demokratiji odluke o teritoriji i granici nisu samo pitanje za vladu, već za celokupno društvo, za dvotrećinsku većinu i odluka koja mora biti doneta konsenzusom.

Govoreći o blokadi parlamenta, Haradinaj je podsetio da je njegova stranka ponudila da se povuku oba sporazuma i da se nastavi rasprava o drugim odlukama.

Ukoliko ne budu bili povučeni sporazumi onda će, prema Haradinaju, dalje biti nastavljen i taj spor.

Na pitanje da li je demokratski koristiti suzavac u skupštini, on je odgovorio da je pre toga učinjeno sve da te odluke ne budu potpisane.

Haradinaj je ukazao na to da su njegov cilj promene.

On je takođe ponovio da se protivi Specijalnom sudu, rekavši da smatra da je važno da sudovi na Kosovu budu u stanju da se bave svim pitanjima, a ne da "njihov posao radi neko drugi".

Aktuelno pravosuđe na Kosovu, prema njegovim rečima, nije u stanju da tako deluje, ali će to morati jednog dana.

- Ja sam rpotiv vlade jer nije stvorila sudove koji su u stanju da sude svima. To moramo promeniti - poručio je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.