REGION

Najbliži Sanaderovi saradnici biće njegovi svjedoci na suđenju

Nastavak suđenja u zagrebačkom Županijskom sudu

Fena

3.11.2015

Na klupi za svjedoke zagrebačkog Županijskog suda u srijedu bi se trebali pojaviti najbliži saradnici bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera - Ivan Šuker, Gordan Jandroković, Damir Polančec i Božo Biškupić.

Sanaderovi bi ministri, kao članovi njegova užeg kabineta, trebali svjedočiti na korupcijskom suđenju u slučaju Planinska u kojemu se bivšeg premijera tereti da je primio 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, uz Vladinu saglasnost, kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića.

Ispitivanje sudionika užeg kabineta i sjednice Vlade održane 2009. odbrana je zatražila kako bi razjasnila okolnosti donošenja odluke o davanju saglasnosti ministarstvu na čijem je čelu bio Petar Čobanković za kupnju sporne nekretnine.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković pojasnila je, tražeći ispitivanje Sanaderovih saradnika, da treba razjasniti je li optuženi bivši premijer na bilo koji način uticao ili vršio pritisak na svoje saradnike da se donese odluka o kupnji zgrade u Planinskoj. 

Od Sanaderovih najbližih suradnika na ovom je suđenju ranije svjedočila njegova nasljednica Jadranka Kosor koja je rekla da je ona potpisala odluku o kupovini zgrade u Planinskoj, ali tek nakon što je na užem kabinetu premijer detaljno objasnio kako je ta kupovina u interesu države. 

Priču o Sanaderovu milijunskom mitu, koje mu je navodno odnio u kutiji za hrenovke, prvi je iznio upravo Fiolić, koji sada sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu. Sve optužbe je, osim Fiolića, priznao i Čobanković, no on je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opštee dobro.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je firma Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.