MILANOVIĆ Neće biti nikakvih oružanih sukoba na Balkanu

Hrvatski premijer uvjeren

(D. K.)
03.11.2015 16:15

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas da neće doći do nikakvih oružanih sukoba na Balkanu u slučaju zatvaranja njemačke granice za priliv izbjeglica i migranata, te dodao da Hrvatska može "puno brže" zatvoriti granicu od Njemačke.

Na traženje novinara da komentira izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je izrazila bojazan da bi zatvaranje njemačke granice za izbjeglice moglo izazvati nove oružane sukobe na Balkanu, Milanović je rekao da je ona vrlo oprezna u izjavama, da uvijek ima "dvije, tri linije odbrane" te da je razumije.

- Međutim, ne može Njemačka zatvoriti granicu. Hrvatska će to uvijek napraviti puno brže od Njemačke. (Neće biti) nikakvih oružanih sukoba - rekao je Milanović u izjavi za novinare prije obilaska završene dionice Jakuševec-Velika Gorica, koja se spaja na autocestu A11 Zagreb-Sisak.

Kazao je također da više ne obavještava javnost o razgovorima sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom, jer su oni postali rutina.

- Mislim da ova nevolja ljudi ne bi smjela postati rutina. To bi trebalo stati. U Turskoj je (na nedjeljnim izborima) pobijedio... (predsjednik Recep Tayyip) Erdogan pa će sad vjerovatno biti malo i spremniji na razgovore i na kompromise ... To je jedna geopolitička igrica preko leđa nesretnih ljudi - rekao je Milanović.

Što se tiče izbjegličke krize, Hrvatska se pokazala iznimno organiziranom, istaknuo je Milanović, prenose hrvatski mediji.

- Ja sam zadovoljan time kako smo to napravili, kako su to napravili moji saradnici, hrvatska policija, koju bivše njene glavešine nazivaju hrvatskom milicijom - može ih biti stid - dodao je Milanović.

NA VRH