REGION

HDZ-u 4. i 10. jedinica, 
a SDP-u 8. i bez IDS-a

Terensko istraživanje Ipsosa za Novu TV

Redakcija

3.11.2015

Na izborima 8. novembra SDP bi mogao izgubiti 10. izbornu jedinicu, gdje je na prošlim izborima 2011. imao mandat više od HDZ-a, sugeriraju rezultati velikog terenskog istraživanja koje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 22. oktobra do 2. novembra. Situacija bi se u odnosu na posljednje parlamentarne izbore mogla u korist HDZ-a promijeniti i u 4. izbornoj jedinici, dok u 8. izbornoj jedinici SDP i dalje vodi, iako ovaj put potporu birača traži bez dosadašnjeg koalicijskog partnera IDS-a.

Neizvjesni izbori

Kada se zbroje jučerašnji rezultati iz 3. i 9. izborne jedinice, s današnjim iz 4., 8., i 10. jedinice, SDP-ova koalicija vodi ispred HDZ-ove sa 30 mandata prema 29.

– Očito je da će ovo biti izrazito neizvjesni izbori. Most i Živi zid gotovo svuda imaju šanse prijeći prag, i ako im to uspije, oni će određivati ko će vladati Hrvatskom. Tada bi SDP imao šansu da sastavlja vladu, pokaže li dobru vještinu pregovaranja. No ako Most i Živi zid ne prijeđu prag, tada je vjerojatnije da će pobijediti HDZ, odnosno da će vladu sastavljati onaj ko pobijedi u više izbornih jedinica – kaže za Večernji.hr politolog dr. sc. Tihomir Cipek.

U 4. izbornoj jedinici (Virovitičko-podravska te Osječko-baranjska županija) koja je do pojave HDSSB-a bila HDZ-ova utvrda, Domoljubna koalicija kojoj je na čelu liste glavni seketar HDZ-a Milijan Brkić osvaja šest fiksnih mandata, odnosno 35,26 posto glasova, dok je 2011. osvojila četiri mandata. Ako preferencijalni glasovi ne promijene situaciju, u Sabor će ući i šef HSP-a AS Ivan Tepeš. Hrvatska raste osvaja pet mandata, odnosno30,43 posto glasova, a 2011. godine osvojila je šest mandata. HDSSB, koji je 2011. godine osvojio četiri mandata, sada osvaja dva (1 fiksni i 1 granični).

– Očito biračima nije blisko HDSSB-ovo koketiranje s fašističkim simbolima, pa se kao desnica okreću "osnivačima" hrvatske države, HDZ-u – primijetio je Cipek.

terensko-istrazivanje

Po jedan granični mandat imaju šansu osvojiti Most i Živi zid.

Ulaze i Hrelja i Tireli

U 8. jedinici (Istarska županija i zapadni dio Primorsko-goranske županije), koja slovi kao utvrda SDP-a, i ovaj put nosi prednost toj stranci koja prema istraživanju osvaja sedam mandata sa 42,97 posto glasova, pa bi uz SDP-ovce u Sabor mogli ući i partneri – čelnik HSU-a Silvano Hrelja i šefica Laburista Nansi Tireli. Bivši koalicijski partner IDS zadržava svoja tri mandata. Domoljubna koalicija također osvaja tri mandata sa 16,28 posto glasova, što je u biti mandat više u odnosu na 2011. Po jednom mandatu mogu se nadati i Most te Živi zid, a ispod praga je i lista Milana Bandića, no ipak ima šansu za granični mandat koji bi pripao Damiru Kajinu.

U 10. izbornoj jedinici (južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanska županija), SDP-ova koalicija ovaj put osvaja pet mandata sa 29,45 posto glasova, a Domoljubna koalicija sedam mandata s 38,66 posto glasova. Ova jedinica je "domovina" Mosta koji je na scenu došao osvajajući vlast u Metkoviću, a on tu osvaja dva mandata (s mogućnošću osvajanja i trećeg), s 15,43 posto glasova.

– SDP-ovi glasovi očito su se raspršili među "trećim putevima" – zaključuje profesor Cipek.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.