REGION

U Sloveniju dosad ušlo više od 140.000 migranata

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova

Fena

4.11.2015

Kroz Sloveniju je od 16. prošlog mjeseca do danas ušlo 139.608 migranata i izbjeglica, a na odlazak u Austriju i dalje prema Njemačkoj trenutno u zemlji čeka ukupno 3.261 osoba, objavila je danas slovenska policija.

Priljev izbjeglica "balkanskom rutom" u Sloveniju zadnjih je dana znatno manji, pa je npr. u utorak u zemlju došlo 4.300 ljudi, a ranije se ta brojka kretala oko 7.000,  objavila je policijska uprava Novo Mesto, a prelazak izbjeglica u Austriju bio je zadnjih nekoliko dana relativno brz.

Jutros je vlakom iz Dobove preko Jesenica u Austriju organizirano odvedeno 450 migranata koji su u Sloveniji već registrirani, dok ostali prevezeni iz Hrvatske preko noći i jutra čekaju na tranzit u Šentilju i drugim kampovima. Prihvatni centar u Brežicama u srijedu je prazan, a osim na Šentilju, migranti koji čekaju na registraciju i postupak predaje Austriji nalaze se u  Gornjoj Radgoni, Petišovcima i Dolgoj Vasi.

Slovenska policija pojasnila je i neke nedoumice koje su mediji iznosili  u vezi korektnosti tzv. schengenskih postupaka na slovenskoj granici s Hrvatskom, kad je riječ o osobama koje u zemlju dolaze bez ikakvih dokumenata za identifikaciju.

Policija navodi da o tome koliko je izbjeglica u tranzitu kroz Sloveniju bilo bez dokumenata ne može dati podatke dok se ne unesu u službenu evidenciju, ali da su podaci o njihovu državljanstvu dobiveni na temelju razgovora. Policija kaže da mnogi znaju samo godinu rođenja jer dolaze iz država i društava u kojima nije uobičajeno obilježavanje rođendana.

Uz to, slovenska policija upozorava da se od svih migranata i izbjeglica uzimaju fotografski snimci koji se prosljeđuju u schengenski sustav, a maloljetnim osobama uzimaju se i otisci prstiju.
 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.