REGION

ĐUKANOVIĆ: Izabrali smo svoj put bez obzira na stav Rusije

Crnogorski premijer o članstvu u NATO-u

Autor:(Mi. K.)

21.11.2015

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da je Crna Gora "odabrala svoj put", bez obzira na stav Rusije koja se protivi njenom članstvu u NATO-u.

- Pravo svake zemlje je da bira svoj put u budućnost, a mi smo odabrali put evroatlantskih integracija - rekao je Đukanović nakon sjednice Vijeća za praćenje ostvarivanja izbornog programa vladajuće Demokratske partije socijalista, čiji je predsjednik.

Crna Gora, kako je Đukanović rekao, svoje spoljnopolitičke poteze ne povlači ni protiv koga, i Rusija, kako je naveo, ima svoje pravo da vodi politiku protiv širenja NATO-a.

On je dodao da nisu u pravu oni koji tvrde da Rusija vodi strateški, politički ili bilo kakav rat protiv Crne Gore, već da ona vodi rat protiv širenja Sjevernoatlantsog saveza. 

- Jasno je da je Rusija protiv širenja NATO-a. To je njen politički interes, ali to ne treba da bude razlog da bismo mi svoje državne planove prilagođavali tome što je Rusija protiv širenja NATO-a. Rusija ima svoje legitimno pravo da vodi politiku protiv širenja NATO-a - kazao je Đukanović. 

Ruska Duma usvojila je rezoluciju kojom se protivi članstvu Crne Gore u NATO-u. Izjavom koju je pripremio Komitet Državne Dume za međunarodne poslove, Duma se obraća poslanicima Skupštine Crne Gore, parlamentima država članica NATO-a i poslanicima Parlamentarne skupštine OEBS-a pozivom na uzdržavanje od širenja NATO-a. 

Uvjeravajući da poštuju suvereno pravo svake države da osigura sigurnost svojih građana, poslanici Dume navode da "blokovski pristup, uvlačenje novih država, posebno protiv volje njihovih naroda, u vojne alijanse, predstavljaju politički instrument iz doba hladnog rata - prenio je TAS. 

- Crnogorske vlasti na svaki način izbjegavaju održavanje referenduma o evroatlantskim integracijama zemlje, bojeći se da čuju glas naroda. Pritom se značajne sume ulažu u fanatičnu pronatovsku propagandu i nameštanje rezultata istraživanja javnog mnjenja - rekli su ruski poslanici. 

Navodi se da "težnja režima Mila Đukanovića da uđe u NATO protivrječi volji većine naroda", a da je "vještačko guranje Crne Gore u NATO direktno kršenje prava naroda da sam određuje svoju sudbinu, gaženje sjećanja na nevine žrtve bombardovanja 1999." 

Protiv rezolucije ruske Dume izjasnila se i druga vladajuća crnogorska partija, Socijaldemokratska partija Crne Gore. 

Rezoluciju je pozdravila opoziciona Nova srpska demokratija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.