REGION

MAKEDONIJA Pojačana kontrola na granici sa Grčkom

Više hiljada migranata pokušava ući u zemlju

Srna

21.11.2015

Makedonske sigurnosne snage jutros su pojačale kotrolu na granici sa Grčkom, u blizini Đevđelije, gdje više hiljada migranata pokušava da uđe na teritoriju Makedonije. 

Makedonske vlasti zabranile su ulazak ekonomskim migrantima koji od prošle noći drže pod blokadom željeznički prelaz.

Makedonija u saradnji sa specijalnim jedinicama na grčkoj strani na prelazu kod Đevđelije u grupama propušta samo izbjeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana. 

Centar za upravljanje krizama saopštio je danas da je situacija u prihvatnom centru u Đevđeliji mirna i da je od ponoći do jutros registrovano oko tri hiljade migranata. 

Makedonija, koja je jedna od zemalja na tranzitnoj ruti migranata, zatražila je pomoć EU da bi riješila problem sa prilivom, nakon što je počela da filtrira ulaz migranata na svojoj teritoriji. 

Makedonski premijer Nikola Gruevski upozorio je da njegova zemlja ne želi da postane tampon zona između Grčke i drugih zemalja EU.

- Strahujemo da će migranti, koji ne budu prihvaćeni u zapadnoj Evropi, ostati blokirani u Makedoniji - rekao je Gruevski. 

U Skoplju je saopšteno da će predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk doputovati sutra u Makedoniju da bi se sastao sa makedonskim državnim vrhom u vezi sa rješavanjem migrantske krize. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.