REGION

Na granici Grčke sa Makedonijom migranti štrajkuju glađu

Migranti u bezizlaznoj situaciji

Srna

23.11.2015

Marokanci, Iranci i Pakistanci blokirali su danas željeznički saobraćaj na granici Grčke sa Makedonijom i zahtijevaju da im se dozvoli prolazak ka zemljama zapadne Europe, a neki su stupili u štrajk glađu.

Iranac koji štrajkuje glađu skinuo se do pojasa, prekrio svoja usta najlonom i sjeo pred makedonske policajce.

Na pitanje Reutersovog izvještača kuda želi da ide, 34-godišnji elektro-inženjer Hamid rekao je: "U bilo koju slobodnu zemlju svijeta. Ne mogu se vratiti. Objesiće me."

Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija od prošle sedmice ne dozvoljavaju prolazak migranata koji nisu iz ratnih područja, odnosno Sirije, Avganistana i Iraka. Ove države naglasile su da će "ekonomski migranti" biti vraćeni nazad.

Grupe Marokanaca, Iranaca i ostalih blokirale su prugu na makedonsko-grčkoj granici i onemogućile prolazak najmanje jednog voza.

Grupa migranata iz Bangladeša skinula se do pojasa i na tijelima ispisala: "Pucajte u nas, nećemo se  vratiti." U drugoj poruci piše: "Pucajte u nas ili nas spasite." 

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozorile su države na "balkanskoj ruti" da azil treba da dodjeljuju po definisanim pravilima i zasluzi, a ne na osnovu nacionalnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.