REGION

EKSTREMAN PROTEST Izbjeglice na Đevđeliji zašivaju usta iglom i koncem, traže prolaz!

Zbog odluke makedonskih vlasti da ne propušta ekonomske migrante

Autor:(A. Vr.)

23.11.2015

Zbog odluke makedonskih vlasti da ne propušta ekonomske migrante više njih iz Irana, Kurdistana i Pakistana je zašilo sebi usta iglom i koncem čime žele da poruče da ne odustaju od svojih namjera da otputuju u neku od zemalja EU, javila je makedonska TV Telma.

Najprije Slovenija, potom Makedonija, a onda i Srbija i Hrvatska su prošle sedmice odlučile da ne propuštaju ekonomske migrante dajući prenodst onima sa ratom zahvaćenih područja.

Migranti iz Maroka, Irana i Pakistana, prenosi Reuters, blokirali su željeznički saobraćaj na granici Grčke i Makedonije i zahtjevaju prolaz ka Zapadnoj Evropi.

Jedan od Iranac, koji je započeo štrajk glađu na granici i zašio je svoja usta najlonom rekao je Rojtersu da ne može nazad.

izbjeglice-devdjelija

Na pitanje gdje želi da ide, taj 34-godišnjak po imenu Hamid je rekao:

"U bilo koju slobodnu zemlju svijeta. Ja ne mogu nazad. Objesit će me"

Više izbjegličkih porodica, pretežno sa djecom i ženama se vratilo u Atinu, ali pristižu nove, javlja ta TV.

Kako su objavili makedonski mediji, tokom jučerašnjeg dana je u Makedoniju ušlo ukupno 5.797 migranata što je rekord tokom proteklih mjeseci, kada je preko emigranata dnevno ulazilo u Makedoniju iz Grčke.

U periodu od 19. juna do sinoć u ponoć izdato je 276.306 potvrda od čega 57.822 za djecu u pratnji roditelja, kao i još 14.758 za djecu koja putuju bez roditeljske pratnje.

U Odjeljenju za azil jučer je podnijeto pet novih zahteva državljana Afganistana, tako da od 19. juna ima ukupno 75 zahjteva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.