REGION

Republika Srpska treba da ima svoje poslanike u Skupštini Srbije

Inicijativa predsjednika RS

Srna

24.11.2015

Poslanik Srpskog pokreta obnove /SPO/ u Skupštini Srbije Aleksandar Čotrić smatra da Republika Srpska i ostatak dijaspore treba da imaju svoje poslanike u Skupštini Srbije, što je prijedlog predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Čotrić, koji je u vrijeme dok je bio predsjednik parlamentarnog Odbora Skupštine Srbije za odnose sa Srbima izvan Srbije imao istovjetan prijedlog, pojasnio je da bi se na posebnoj listi birali predstavnici određenih regiona.

"Tako bi, na primer, dva poslanika predstavljala Srbe iz našeg regiona, a preostala tri Severnu Ameriku, zapadnu Evropu i Australiju i ostatak sveta", rekao je Čotrić za "Politiku".

On je naglasio da takva rješenja već postoje u Hrvatskoj i Makedoniji.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Srbe u regionu Goran Bogdanović kaže da nema ništa protiv da Srbi iz regiona budu zastupljeni, i to ne samo Srbi iz Republike Srpske, već i iz Crne Gore, Kanade, Amerike.

Đorđe Vuković iz Centra za slobodne izbore i demokratiju /CeSID/ smatra da ideja da u parlamentu Srbije budu rezervisana mjesta za Republku Srpsku, ili dijasporu uopšte, "nije potrebna, niti dobra". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.