REGION

Četvero Vidoševićevih suoptuženika osuđeno nakon priznanja i nagodbe s Uskokom

Uvjetne kazne

Fena

25.11.2015


Četvero suptuženika bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića u utorak je na sjednici optužnog vijeća priznalo nedjela te su nakon nagodbe s Uskokom osuđeni na rad za  opće dobro ili uvjetne kazne, potvrdilo je tužiteljstvo.

Ključni akteri afere Remorker - vlasnik istoimene češke firme Igor Premilovac, koji je prvi progovorio o cijelom slučaju, te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK, zatvorsku će kaznu od godinu dana pretvoriti u rad za opće dobro.

Premilovac će osim toga u državni proračun morati uplatiti 2,9 miliona kuna koliko je, prema nagodbi, bila njegova provizija od novca kojega je podizao preko inozemnih računa i opranog vraćao u Hrvatsku.

Na uvjetnu je kaznu od 11 mjeseci, uz uvjetno od četiri godine, nakon priznanja osuđena vlasnica tvrtke za posredovanje nekretninama i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić. Uvjetnu je kaznu dobila i Jasna Mrakovčić Grubić optužena da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika. Godinu dana zatvora neće odraditi ako u naredne tri godine ne ponovi nedjelo, no uz to će morati platiti i 50 hiljada kuna kazne, ali i tvrtki koja je oštećena njenim nezakonitostima u roku od godine dana vratiti 750 hiljada kuna.

Vidošević je, dolazeći na sud kazao da ne zna koji su motivi njegovih suoptuženika da ga terete, a izrazio je i uvjerenje da će srušiti optužnicu. Odluka hoće li sud za njega i stale optuženike koji se  nisu nagodili s Uskokom optužnicu potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu najvjerojatnije će biti poznata u četvrtak.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker koju je Uskok protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist od čak 39 milina kuna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.