REGION

PRIŠTINA Uhapšen Albin Kurti i 40 aktivista Samoopredeljenja

Nakon današnjih protesta

(Al. Ti.)

28.11.2015

Poslije protesta opozicije protiv sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkacije granica s Crnom Gorom, koji je okončan mirno, Albin Kurti, jedan od lidera Pokreta Samoopredeljenje se s ljudima koji su ga okruživali na Trgu Zahira Pajazitija uputio prema sjedištu stranke.

Policija Kosova slomila je stakla i ušla u sjedište pokreta Samoopredeljenje u kome se nalazio Kurti za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog aktiviranja suzavca na sjednici parlamenta i izazivanja opšte opasnosti.

Kosovska policija je prethodno saopštila da je imala informaciju o tome da će Kurti učestvovati na protestu, ali da ga nije uhapsila, kako je ranije najavljivala, da bi se izbjegla da sitaucija eskalira.

"Imali smo informaciju u vezi sa učešćem na protestu osobe za kojom je izdat nalog za hapšenje, ali na osnovu procene stanja i u cilju izbjegavanja eskalacije situacije, tokom protesta nismo preduzeli mjere za njegovo hapšenje. Policija će te mjere preduzeti u skladu sa nalogom", navodi se u saopštenju.

Inače, pripadnici pokreta Samoopredeljenje su putem društvene mreže Facebook saopštili da je policija u potpunosti opkolila sjedište njihovog pokreta.

Oni su poručili: "Ulice su naše, a ne policijske".

U međuvremenu, jedna grupa aktivista Samoopredeljenja je izašla iz sjedišta tog pokreta i krenula u pravcu prištinske opštine, ali ih je u tome omela policija.

Policija pokušava da udalji pripadnike pokreta Samoopredeljenja, koristeći pritom "biber sprej". Nekoliko pripadnika Samoopredeljenja je privedeno.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.