REGION

Vučić: Srbija spremna za pregovore s Europskom unijom

Premijer uoči otvaranja poglavlja pregovora s EU

Fena

13.12.2015

Srbija je apsolutno spremna za otvaranje poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, ocijenio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić, javlja Tanjug.

- Gotovo dvije godine nakon formalnog pokretanja pristupnih pregovora s EU, Srbija će otvoriti prva dva poglavlja, poglavlje 32 posvećen financijskoj kontroli i poglavlje 35 koje se bavi Kosovom - kazao je Vučić u razgovoru za Blic.

Ističući kako Srbiju sutra čeka važan i veliki događaj, Vučić je naglasio da otvaranjem poglavlja Srbija dospijeva na nepovratni put ka EU i kako time jasno pokazuje kojem i kakvom tipu društvo želi da pripada.

Kako je dodao, otvaranje poglavlja je i značajan "signal sa srpskim ekonomiju, vladavinu prava ..."

Rekavši da napredak Srbije ne prate samo EU, već i SAD, Japan i druge zemlje, Vučić je istaknuo kako je "napredak ka EU garancija dokle je Srbija stigla". "Ovo je dokaz da Srbija postaje uređenija i da će biti bolja za svoje građane", ocijenio je Vučić.

Kako je naglasio, unutrašnje probleme u svim oblastima društva ubuduće će se trebati rješavati učinkovitije.

- Biti ćemo uređena i uređenija zemlja nego što smo bili do danas. Sve to će nas potaknuti da još više radimo i da idemo naprijed - poručio je premijer Srbije.

Na pitanje je li Srbija spremna za poglavlja 32 i 35, Vučić je kazao kako je Srbija za poglavlje 32 apsolutno spremna i kako očekuje da će ga brzo zatvoriti.

Kada je riječ o poglavlju 35, Vučić je kazao kako je to poglavlje vrlo teško i kako će trajati do kraja procesa pristupanja Srbije EU.

- Neće biti lako, ali se na plašimo rada. Nema lakih rešenje, a naši građani će morati to razumjeti - istaknuo je Vučić.

- Kada sam kazao kako posao u pregovorima možemo da završimo prije kraja 2019. godine, mislio sam na naš dio posla, na ono na što smo se obvezali. Neke druge zemlje su u tome uspjele, možemo i mi jer nismo slabiji ni u čemu od njih - poručio je Vučić.

Prema njegovim riječima pripremni proces je trajao duže zbog nekih prethodnih vlada ali i "zbog naše specifičnosti koja se odnosi na Kosovo, a koju druge zemlje nemaju".

- Neće biti lako, ali naše je da radimo i da sve završimo do kraja 2019. godine, pa neka onda EU donese odluku jeli Srbija sve uradila i jeli prihvatljiva kao partner - kazao je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.