REGION

PODGORICA Svetozaru Maroviću određeno zadržavanje do 72 sata

Po nalogu specijalnog državnog tužioca

Redakcija

17.12.2015

15:35 Predsjednik Političkog savjeta Demokratske partije socijalista /DPS/ i bivši predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović negirao je danas pred specijalnim tužiocem navode da je zloupotrijebio položaj, a određeno mu je tužilačko zadržavanje koje može trajati do 72 sata.

Marović je jutros priveden zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj podstrekavanjem izvršenim na organizovan način.

On je dugogodišnji funkcioner DPS-a, koji je obavljao najveće državne funkcije. Bio je predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Marovićev advokat Zdravko Begović rekao je da je njegov klijent saslušan u vezi sa "budvanskim slučajevima" i da je, negirajući krivicu, pojasnio da nije imao bilo kakvih službenih ovlaštenja da bude nadređeni licima koja su navodno imala određena svojstva u tom postupku jer nije obavljao bilo kakvu državničku ili drugu funkciju.

"Njegov stav prema navodima naredbe za sprovođenje istrage jeste da sa krivičnim djelom nema nikakve veze, da nije izvršio krivično djelo i da nije imao bilo kakvih službenih ovlaštenja da bude nadređeni licima koja su navodno imala određena svojstva u ovom postupku", rekao je Begović novinarima ispred Tužilaštva.

Prema njegovim riječima, Marović je smatrao da ono što je stavljeno u naredbi specijalnog tužioca nije dokazivo, budući da su iskazi određenih lica u tom postupku sračunati isključivo kako bi oni izbjegli krivično-pravnu odgovornost i na taj način opravdali svoju slobodu.

Begović kaže da je specijalni tužilac donio rješenje o zadržavanju koje može trajati 72 sata, a u tom periodu, pojasnio je, tužilac može da podnese prijedlog o određivanju pritvora u trajanju od 30 dana.

Odgovarajući na pitanje na koja djela se konkretno misli jer ih u okviru "budvanskih slučajeva" ima nekoliko, Begović je rekao da je u svim tim predmetima riječ o tajnosti postupka.

On je rekao da su Maroviću na teret stavljene "tri radnje izvršenja krivičnog djela".

"Marović se danas izjašnjavao o tim navodima, apostrofirajući činjenicu da u spornom periodu koji mu se stavlja na teret nije imao svojstvo odgovornog ili službenog lica i nije obavljao bilo kakvu državničku ili drugu funkciju sa koje bi mogao eventualno imati svojstvo tog službenog lica i davati naloge potčinjenim", odgovorio je Begović.

On je naveo da će danas ili vjerovatno sutra, ukoliko tužilac bude predložio određivanje pritvora, sudija za istragu Višeg suda odlučiti o tome. "Ili će mu biti određen pritvor u trajanju od 30 dana ili će nakon ispitivanja kod sudije za istragu biti pušten da se brani sa slobode", dodao je Begović.

Prema njegovim riječima, Marović je trenutno u takozvanom tužilačkom zadržavanju i pritivoru koje traje 72 sata i nalazi se u prostorijama u Centru bezbjednosti u Podgorici.

Predsjednik Političkog savjeta Demokratske partije socijalista Svetozar Marović priveden je jutros u Podgorici.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić nagovijestio je ranije hapšenje Marovića, ističući da je identifikovan kao šef organizovane kriminalne grupe u Budvi i najavio da će uskoro istraga biti proširena i na njega u slučajevima platoa na plaži "Jaz" i "T-ku plaži".

Svi ključni akteri "budvanske afere" priznali su da su krivi za višemilionsku štetu nastalu na račun opštine Budva u nekoliko odvojnih postupaka.

U pritvoru su već Marovićev sin Miloš, brat Dragan, strina Mirjana, a postupak se vodi i protiv njegove kćerke Milene Marović Bogdanović.

09:35 Predsjednik političkog savjeta Demokratske partije socijalista Crne Gore, Svetozar Marović uhapšen je jutros u Podgorici.

Marović je priveden prema nalogu Specijalnog tužilaštva, a u trenutku privođenja nalazio se u Podgorici.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić nagovijestio je ranije hapšenje Marovića, ističući da je identificiran kao šef organizovane kriminalne grupe u Budvi i najavio da će uskoro istraga biti proširena i na njega u slučajevima platoa na plaži "Jaz" i "T-ku plaži".

Marovića zastupa advokat Zdravko Begović, koji brani i njegovog sina Miloša.

U toku dana očekuje se zvanično saopćenje Uprave policije.

Svi ključni akteri "budvanske afere" priznali su da su krivi za višemilionsku štetu nastalu na račun opštine Budva u nekoliko odvojenih postupaka.

U pritvoru su već Marovićev sin Miloš, brat Dragan, strina Mirjana, a postupak se vodi i protiv njegove kćerke Milene Marović Bogdanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.