REGION

Sve više kritika na račun Cerarove ograde u Sloveniji

Ograda bi mogla naštetiti životinjama

Fena

17.12.2015

Nakon početne ravnodušnosti u Sloveniji je sve više kritika na račun ograde koju je na granici prema Hrvatskoj zbog migranata postavila vlada, a medijski komentatori, ekolozi i lokalne vlasti sve oštrije upozoravaju premijera Miru Cerara na negativne posljedice bodljikave žice na život ljudi i životinja s obje strane granice.

"Bodljikava žica, utvrde i ograde nikad ništa nisu riješili. Troja je pala unatoč zidu, Kineski je zid postao s vremenom simbol zida u glavama, a nije zaustavio Mongole i Hune", piše u četvrtak ljubljansko "Delo" u komentaru kojim dovodi u pitanje ponašanje vlasti, ne samo u pogledu ograđivanja žicom, nego i zbog napuštanja liberalne politike za koju se na izborima, prije nego što je postao premijer, zalagao Miro Cerar.

Premijer Cerar, umjesto da sluša prosvjede protiv ograde, sluša one koji odlučuju u Bruxellesu, navodi list u komentaru. "Možda premijer stvarno razumije političku matematiku onih koji kroje europsku politiku, ali ne razumije stanovnike uz Kupu, ne razumije Istru, za koga dakle radi?", pita se retorički u komentaru Boris Šuligoj.

Bodljikava žica, navodi se u "Delu", samo je razgolitila stanje i  "domet svijesti" Cerarove vlade i njene "ideološke pretpostavke", koje Cerar nije iznosio prije godinu i pol dana, kada je nastupao s parolama visoke etičnosti u politici, visoke socijalne osjetljivosti, s pozicije lijevo-liberalnih vrijednosti i kao sposoban organizator koji će reformirati Sloveniju.

"Kako sada vjerovati lideru koji za sebe govori da je prosvijetljen, etičan i napredan operativac, kako će on s novom platformom ispuniti i kompleksnije i teže zadaće te biti kapetan zajedničke ekipe", navodi komentator koji smatra da bi žica mogla biti ilustracija budućeg Cerarova neuspjeha u politici.

Dr. Miha Krofel, s ljubljanskog Biotehničkog fakulteta, izražava bojazan da će kod migracijskih sisavaca, kao što su jeleni, srne, medvjedi, vukovi i risovi, ograda od bodljikave žice koja je fragmentirala njihovo stanište, ostaviti trajne i negativne posljedice.

Područje uz Kupu uživa europsku zaštitu u europskom programu Natura 2000, a ograda siječe migracijske putove i jedinstveni životni prostor mnogih životinjskih vrsta pa i onih zaštićenih, kazao je Krofel u razgovoru za "Delo", upozorivši da je Slovenija tako ugrozila prihvaćenu obvezu da će paziti na ugrožene vrste.

Po njegovim riječima, nisu samo problem životinje koje će nastradati na ogradi nego je veći problem potencijalna šteta od manje mogućnosti parenja u široj populaciji, što će postupno dovesti do kvarenja genetske kvalitete vrsta jer će se životinje pariti i s jedinkama s kojima su u srodstvu.

Ovaj biolog, koji proučava život velikih zvijeri i njihove migracije kroz prostora Jadrana i Dinarida, navodi primjer pet vučjih krda koje Slovenija dijeli s Hrvatskom i koji su naviknuti skoro svaki tjedan prelaziti državnu granicu dodajući da je ogradom potencijalno ugrožen i smeđi medvjedi, za koje su istraživanja provedena postavljanjem telemetrijskog ovratnika pokazala da redovito migriraju iz jedne države u drugu i  imaju uhodana plića mjesta na rijekama kojima prelaze s jedne na drugu stranu.

Slovenski mediji navode kako predstavnici lokalnih vlasti za kraj tjedna u Slovenskom primorju najavljuju više manifestacija na kojima će prosvjedovati protiv nastavka gradnje ograde i tako se solidarizirati s hrvatskim kolegama, jer se boje gospodarske štete i prijetnji turističkom imidžu njihovih krajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.