REGION

Italija traži od Srbije da joj vrati umjetnička djela Hermana Goeringa

Jedan od najmoćnijih nacista za vrijeme nacističke Njemačke

Srna

18.12.2015

Italijansko državno tužilaštvo u Bologni zatražilo je od Srbije da vrati osam slika koje je Jugoslavija 1949. godine dobila kao ratnu reparaciju na ime štete pretrpljene od njemačkih nacista, italijanskih fašista i drugih okupatora, pišu beogradske "Večernje novosti".

Djela se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu, čiji je dugogodišnji kustos Nikola Kusovac rekao da su odštetu Jugoslaviji za umjetnine koje su u njoj opljačkane i nisu vraćene dodijelili organi američke okupacione uprave u Njemačkoj koji su poslije 1945. godine upravljali Sabirnim centrom u Munchenu, u kojem je čuvano zaplijenjeno umjetničko blago koje su nacisti opljačkali širom Evorpe.

Kusovac je naveo da su pet od osam slika, koje sada traži Italija, slike koje je maršal Trećeg rajha Herman Goering kupio 1941. godine od jedne italijanske porodice, uz posredovanje antikvara.

"Malo je čudno da se sad kao italijanska nacionalna baština potražuju slike koje je legalno kupio Goering 1941. godine u savezničkoj fašističkoj Italiji", naveo je Kusovac, ocjenjujući da "izgleda da neko želi da izbriše činjenicu da je Italija do 1943. godine bila članica Sila osovine".

On je rekao da je Jugoslavija 1948. godinu dočekala kao jedina zemlja koja je imala potraživanja za opljačkano umjetničko blago, a nije dobila ništa iz riznice u Minhenu, iz koje su se namirile prvo velike sile.

Pri tome su jugoslovenske stručne komisije još 1945. godine popisale i zapadnim saveznicima predočile ogroman broj nestalih umjetničkih djela.

Amerikanci su promijenili stav prema Jugoslovenima tek poslije sukoba Tita i Staljina, napominju "Novosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.