REGION

Vučić i Davutoglu dogovorili osnivanje Vijeća za unapređenje odnosa

Premijeri Srbije i Turske

Srna

28.12.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom da će Beograd i Ankara na nivou vlada osnovati zajednički savjet koji će omogućiti unapređenje dobrih političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje. 

Vučić očekuje da će robna razmjena dvije zemlje u narednoj godini premašiti milijardu dolara. On je istakao da je Beograd otvoren da potencijalnim turskim investitorima obezbijedi najbolje uslove za ulaganje.

Premijer Srbije rekao je da je njegova zemlja suverena država koja ima prijateljske odnose i sa Rusijom i sa Turskom i da će nastaviti da vodi svoju politiku u skladu s tim.

"Želeli bismo da se svi problemi između Rusije i Turske reše na najbolji mogući način. Srbija bi se tome svakako obradovala", rekao je Vučić.

Na pitanje da li očekuje reagovanje iz Rusije povodom dolaska turskog premijera u Srbiju, Vučić je rekao je ta posjeta unutrašnja stvar Srbije i Turske i nada se da će i drugi to da poštuju.

Premijer Vučić je potvrdio da je sa svojim gostom razgovarao i o dešavanjima u Srebrenici.

Davutoglu je rekao da su odnosi Beograda i Ankare odlučujući za odnose na Balkanu i ocijenio ih kao zadovoljavajuće, te dodao da dvije zemlje povezuju jake istorijske veze. 

Davutoglu očekuje da će sutrašnji zajednički odlazak sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem u Sandžak doprinijeti poboljšanju opšte klime na Balkanu i konstatovao da je Sandžak "most" koji spaja dvije zemlje - Srbiju i BiH. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastaće se sutra sa predsjednicima vlada Srbije Aleksandrom Vučićem i Turske Ahmetom Davutogluom. Nakon sastanka planirane izjave za medije, a potom će Vučić, Davutoglu i Zvizdić posjetiti Sandžak, najavljeno je iz Savjeta ministara BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.