REGION

SKUP "PRAVDA ZA SANDŽAK" Više hiljada građana zatražilo autonomiju regije

Okupljanje u Novom Pazaru

Redakcija

17.1.2016

U Novom Pazaru danas je pred nekoliko hiljada građana Sandžaka održan protestni skup Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, pod sloganom "Pravda za Sandžak", a podršku skupu dala je i Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) Sandžaka. Povod za protestni skup je bio navršavanje sedam godina od oružanog upada u službene prostorije SDA Sandžaka i pokušaj ubistva predsjednika stranke i tadašnjeg ministra u Vladi Srbije Sulejmana Ugljanina, te pokušaja višestrukog ubistva članova rukovodstva stranke.

Plansko uništavanje ekonomije i privrede Sandžaka, velika nezaposlenost, brojni nerasvijetljeni zločini, otmice, masovna ubistva su samo neki od problema sa kojima se susreću Bošnjaci u Srbiji, rečeno je na skupu.

Prvi na skupu obratio se Fuad Baćićanin, odbornik SDA Sandžaka u Skupštini grada Novog Pazara. On je podsjetio na oružano nasilje od 16. i 17. januara 2009. godine koje nije do danas rasvijetljeno. Također, on je u govoru istakao da su se u Sandžaku, u Novom Pazaru, u posljednjih nekoliko godina desila svirepa ubistva, pokušaji ubistva i druga teška krivična djela i gotovo nijedno nije rasvijetljeno. On je zaključio da je sigurnost u Novom Pazaru na najnižem nivou te državni organi i lokalna vlast ne čini ništa da se građani osjećaju sigurnim i bezbjednim.

Podršku današnjem skupu dala je Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka, u ime BDZ Sandžaka skupu se obratio odbornik u Skupštini grada Novog Pazara Prof. dr. Admir Muratović.

- Naši građani neće dozvoliti da djeci ostave i naslijede nesigurne uvjete za život. Bošnjaci šalju poruku jedinstva sa ovog mjesta i želimo nacionalno jedinstvo u borbi protiv trovanja naše djece. Nacionalno jedinstvo u implementaciji prekogranične regije Sandžak - poručio je Muratović.

Zamjenik predsjednika SDA Sandžaka i predsjednik opštine Tutin Šemsudin Kučević je rekao da su Bošnjaci danas u jednoj prilici kada ne smiju da spavaju i kao i da da svi u Srbiji i na Balkanu treba da budu u jednoj zajedničkoj državi Evropskoj uniji.

Predsjednik Izvršnog odbora stranke i narodni poslanik u Skupštini Srbije Enis Imamović je na početku rekao da država i dalje štiti bandite koji su upali u službene prostorij SDA Sandžaka.

- Ovdje smo i da tražimo pravdu za Štrpce, Sjeverin Kukuroviće, kao i da zatražimo pravdu za Haruna Alića, Enesa Ajdinovića, Seada Šutkovića, Mirzu Radonjicu, i sve one porodice koje i dan danas nemaju mira jer ne znaju ko su ubice njihovih sinova, muževa, očeva i braće - istakao je Imamović.

Imamović je rekao da Vlada nema ni minimum želje za rješavanjem problema Bošnjaka. On je u govoru naglasio da je cilj SDA Sandžaka i svih okupljeni na ovom skupu da osiguraju evropsku i evroatlantsku perspektivu zemlje, te da radimo na njenom uređenju kao moderne evropske, decentralizovane i regionalizovane, ekonomski razvijene države Srbije i Sandžaka kao moderne, evropske prekogranične regije.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin je na početku izlaganja naglasio da se na današnjem skupu brane temeljna Ustavna načela od drskih i bahatih nosioca državnih funkcija.

- Danas branimo vladavinu prava, pravo na život, sigurnost, slobodu, demokratiju, ljudska i građanska prava i slobode, tržišnu ekonomiju, nepovredivost stana, jednakost pred zakonom. Branimo ono što danas zvanični nosioci vlasti grubo gaze - istakao je Ugljanin.

U svom izlaganju je dodao da je Sandžak historijska regija u kojoj vijekovima žive zajedno u harmoniji ljudi razlicitih religija i različite nacionalnosti.

- Mi trazimo da Akcioni plan Srbije za pristupanje Evropskoj uniji uvrste svi zahtjevi Bošnjaka i drugih manjina, jer nam od tog Akcionog plana zavisi budućnost. Već punih 25 godina mi na miran i civilizovan način, kroz institucije sistema, pokušavamo da ostvarimo svoja prava i riješimo naša pitanja - kazao je dr. Ugljanin.

Predsjednik Ugljanin se osvrnuo i na loš rad sudstva, policije i tužilaštva u Novom Pazaru i cijelom Sandžaku. Također je rekao da treba stati na put pljačkanju i reketiranju privrednika od strane sadašnje lokalne vlasti, naglasivši da su  privrednici Sandžaka budući lideri koje svi Bošnjaci i svi građani Sandžaka treba zajedno da štite.

Na kraju skupa narodna poslanica SDA Sandžaka u Skupštini Srbije pročitala je zaključke sa današnjeg protestnog skupa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.