REGION

HRVATSKI MEDIJI TVRDE Stipe Mesić tajno putovao na druženja s liderom Sjeverne Koreje?!

Nisu bili upoznati ni njegovi najbliži saradnici

Autor:(A. Vr.)

18.1.2016

 

Stipe Mesić, predsjednik Hrvatske između 2000. i 2010., u tajnosti je posjetio Sjevernu Koreju, a o odlasku u zloglasnu komunističku državu, koju vodi Kim Jong-un, nisu bili upoznati ni njegovi najbliži saradnici. Baš kao što nije poznato kada je Mesić bio u Pjongjangu, kojim povodom i s kim se sastao, piše jutarnji.hr.

Ovu prilično bizarnu priču za Jutarnji list potvrdili su neki od najbližih saradnika bivšeg predsjednika Republike, koji su također iznenađeni kada su pročitali Mesićev opis Pjongjanga.

Prema pisanju Telegrama, “Stjepan Mesić nedavno je, kao jedan od rijetkih svjetskih državnika, posjetio Sjevernu Koreju, najzatvoreniju, najtajanstveniju, a otkad je ovih dana izvršila pokus s hidrogenskom ili atomskom bombom, svejedno, i najopasniju državu na svijetu”.

Mesić je opisao kako je bio smješten u rezidencijalnoj četvrti u kojoj je sve bilo u redu, osim jedne stvari: tokom boravka u vili u kojoj je odsjeo nije vidio nikoga -- ni domaćice, ni sobarice pa ni čuvare. A kada bi ga poveli u grad, ni s kim nije mogao progovoriti ni riječ. Ni izvan vile nije bilo nikoga, tek kada bi ih odveli u muzej ili školski centar, sretali su obične ljudi, ali ni s njima se nije moglo komunicirati.

Čini se da je Telegramov članak djelomično neprecizan jer u njemu piše da je Mesić u Sjevernoj Koreji bio u augustu 2015., što su iz njegova Ureda demantirali na upit Jutarnjeg lista.

“Bivši predsjednik RH, g. Stjepan Mesić, boravio je u Sjevernoj Koreji u kratkom, potpuno privatnom aranžmanu, i to još prije godine 2015. Objavljivati stoga na početku godine 2016. informaciju o tom njegovom boravku kao neku senzaciju potpuno je neprimjereno i promašeno. Njegov boravak državu Hrvatsku nije stajao ni jednog, jedinoga eura. Upravo zbog potpuno privatnog karaktera boravka javnost o tom posjetu nije bila obaviještena, za razliku od prigoda u kojima bivši predsjednik putuje na poziv u strane zemlje, sastaje se s njihovim dužnosnicima ili istupa na međunarodnim skupovima, a o čemu se svi relevantni podaci mogu naći na web stranici Ureda bivšeg predsjednika”, glasi odgovor koji je potpisala Mirjana Pavoković, voditeljica Ureda predsjednika RH nakon prestanka obnašanja dužnosti.

Mesić je već nekoliko dana bolestan i uzima antibiotike, tako da smo s bivšim šefom države komunicirali preko njegovih saradnika.

Međutim, jako je zanimljivo kako niko od ljudi koji s njim svakodnevno komuniciraju nije znao da je bio u Pjongjangu. Svi su djelovali iznenađeno kada smo ih pitali kada je Mesić boravio u najizoliranijoj državi na svijetu. Prvo se začudila sekretarica u njegovu kabinetu, a zatim je i Mesićev savjetnik Jovan Vejnovićodgovorio kako nikada nije čuo da je bivši predsjednik boravio u Sjevernoj Koreji.

Identičan odgovor na kraju je dobijen od Tomislava Jakića koji je godinama bio savjetnik za vanjsku politiku Stipe Mesića. - Predsjednik mi nikada nije spomenuo da ide ili da je bio u Sjevernoj Koreji - rekao je Jakić.

Mesićev službeni ured redovno i prilično kvalitetno ažurira web stranicu s obavijestima o aktivnostima bivšeg predsjednika, kamo odlazi i što je govorio na putovanjima. Mesić često putuje, recimo 2015. dva puta je posjetio Indiju, a obišao je Rusiju, BiH, Francusku i još desetak država.

Godinu dana ranije putovao je u Sloveniju, Albaniju, Italiju, Uzbekistan, Kazahstan, Azerbajdžan, Indiju, Kinu (8-dnevna turneja u svibnju 2014.), Kuvajt, Ukrajinu, Turkmenistan i Andoru.

A 17. septembra 2014. u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, učestvovao je na Konferenciji o svjetskom miru na temu “Dijalog o međusobnom razumijevanju za svjetski mir”, čiji osnivač Lee Man-hee za sebe tvrdi da je besmrtan, gdje je kritizirao SAD i Europsku uniju zbog odnosa prema Vladimiru Putinu.

- I, napokon, iz istog razloga svjedočimo krajnje opasnim dešavanjima  u Ukrajini, što su izazvana pogrešnim kalkuliranjem sračunatim na to da se ide korak dalje u tzv. obuzdavanju Rusije i u njezinom okruživanju režimima koji joj neće biti skloni, niti će željeti nastaviti dosadašnju privrednu saradnju s njom - izjavio je bivši hrvatski predsjednik.

Možda je tom prilikom bio i u tajnom posjetu Sjevernoj Koreji, ali treba pričekati hoće li Stipe Mesić objasniti ovu čudnu situaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.