REGION

Amfilohije: Nije bilo riječi o dolasku pape u Srbiju

Nakon posjete Vatikanu

Fena

18.1.2016

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije potvrdio je danas u Beogradu da su predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) boravili u Vatikanu, ali je negirao da je tom prilikom bilo razgovora o dolasku poglavara Katoličke crkve pape Franje u Srbiju.

Mitropolit Amfilohije rekao je novinarima da je Papi uručen odgovor patrijarha srpskog Irineja na njegovo pismo od prošle godine, a u vezi kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, javio je Tanjug.

"U odgovoru našeg patrijarha predviđena je komisija za razgovor s naše strane i sada očekujem od Vatikana da oni u svom odgovoru odrede komisiju. Najvjerojatnije će, pored članova biskupske konferencije Katoličke crkve u Hrvatskoj, u dijalogu neposredno sudjelovati i predstavnici Svete Stolice", rekao je mitropolit.

Po njegovim riječima, u komisiji za dijalog s Katoličkom crkvom o Stepincu, pored savjetnika tog tijela, bit će on, episkop bački Irinej, mitropolit zagrebački Porfirije, episkop slavonski, kao i bivši veleposlanik Begrada u Vatikanu i aktualni veleposlanik Srbije pri Unescou Darko Tanasković.

Upitan je li vrijeme za papin posjet Srbiji, mitropolit je rekao da o tome konkretno nije bilo razgovora.

"To je pitanje budućnosti i na neki način vezano je i za ličnost Alojzija Stepinca", rekao je mitropolit, podsjetivši da je riječ o najtragičnijem periodu u odnosima dviju crkava.

On je dodao da se cio taj period prelama preko ličnosti Stepinca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.