REGION

SRBIJA Vučić u martu podnosi ostavku

Uoči vanrednih republičkih izbora

J.K.

19.1.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zvanično će početkom marta podnijeti ostavku, čime će prestati mandat aktuelne vlade, a predsjednik Tomislav Nikolić odmah će raspisati vanredne republičke izbore za 24. april.

To je, kako saznaju "Novosti", najverovatniji redosljed poteza koji će dovesti do toga da se parlamentarni izbori održe istovremeno sa pokrajinskim i lokalnim.

Prema dostupnim informacijama, nije isključeno i da se istog dana održe i vanredni izbori za Skupštinu Beograda, ali oko toga još nije postignut konačan politički dogovor. Ukoliko se naprednjaci odluče i za tu opciju, njihovi prijestonički odbornici mogli bi u narednom periodu da podnesu ostavke što bi automatski izazvalo i prijevremeni izlazak na birališta.

Kako je rečeno premijer i aktuelna vlada praktično neće prestajati sa operativnim radom čak i kada posle premijerove ostavke budu u tehničkom mandatu.

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocijenila je u ponedeljak da vanredni parlamentarni izbori neće usporiti, niti odložiti, realizaciju važnih infrastrukturnih projekata u zemlji.

Inače, premijer i lider SNS trebalo bi u narednim danima da razgovara i sa predsjednikom vojvođanskog parlamenta Ištvanom Pastorom, kako bi precizirali datum za izlazak na birališta, a tom dogovoru pridružiće se i predsjednica parlamenta Maja Gojković koja raspisuje opšte lokalne izbore.

Predsjednik Srbije, koji je zadužen za raspisivanje republičke trke, prihvatiće taj politički dogovor kako bi se iz razloga ekonomičnosti izbori održali istovremeno.

Načelno, već postoji raspoloženje u državnom vrhu da zvanična predizborna kampanja bude zakonski najkraća i da traje 45 dana.

Poslije izbora, a prije zvaničnog formiranja nove vlade, naprednjaci će 21. maja održati i izbornu Skupštinu. Na njoj će kadrovski osvježiti rukovodstvo stranke i odrediti kandidate za nove ministre, ukoliko budu u prilici da sastave novu vladu, što se očekuje s obzirom na istraživanja javnog mnjenja i dominantnu ulogu SNS na političkoj sceni.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.