REGION

Evo koje zemlje još nisu priznale Crnu Goru

Na spisku se nalazi 14 država

Fena

20.1.2016

Prema posljednjim podacima, a uoči desete godišnjice od obnavljanja nezavisnosti, Crnu Goru nije priznalo četrnaest, mahom "egzotičnih država", objavio je portal RTCG.

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Crnu Goru priznale su 182 države svijeta s kojima je službena Podgorica uspostavila diplomatske odnose.

Crnu Goru, kao nezavisnu državu, nisu priznali Bahami, Barbados, Belize, Kraljevina Butan, Republika Ekvatorijalna Gvineja, Kamerun, Madagaskar, Republika Maršalska Ostrva, Savezna Republika Nigerija, Papua Nova Gvineja, Somalija, Demokratska Republika Sveti Toma i Principi, Ujedinjena Republika Tanzanija i Kraljevina Tonga.

RTCG podsjeća da su građani Crne Gore na referendumu, koji je održan 21. svibnja 2006., izglasali državnu nezavisnost. Za samostalnost se izjasnilo 55,5 posto izašlih birača, a referendumsko pitanje glasilo je "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država s punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?".

Island je prvi priznao crnogorsku nezavisnost, a uslijedila su i priznanja Rusije, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Bugarske, Italije, Belgije, itd.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.