REGION

Pokrenut postupak protiv Kolinde Grabar Kitarović zbog sukoba interesa

Predsjednica Hrvatske od države za vrijeme izbora dobila preko milion kuna

(Al. Ti.)

20.1.2016

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je priopćilo kako će se protiv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović pokrenuti postupak.

Povjerenstvo je tako odlučilo jer je Kolinda Grabar Kitarović za vrijeme izbora od države dobila 1.167.573 kune za naknadu promocije. Neutrošena sredstva koja su dodijeljena smatraju se oporezivim dobitkom koji se mora obračunati i uplatiti porezne obaveze i prijaviti Poreznoj upravi. Grabar-Kitarović je taj novac dala HDZ-u da ne bi morala platiti porez od 40 posto.  Povjerenstvo smatra kako se Grabar Kitarović tu ponašala kao članica stranke, a to nije smjela, prenose hrvatski mediji.

Kolinda se o odluci Povjerenstva očitovala priopćenjem.

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović drži kako je Povjerenstvo za sukob interesa današnjom odlukom o pokretanju postupka „zbog povrede načela obnašanja javne dužnosti i vjerodostojnosti Predsjednice Republike“, a ne zbog sukoba interesa, prekoračilo svoje ovlasti i ušlo u sferu političkog arbitriranja.

Tome u prilog govori i činjenica kako je ova odluka donesena, koje li slučajnosti, na istoj sjednici na kojoj se odlučivalo o očiglednom primjeru sukoba interesa visokog dužnosnika Vlade Republike Hrvatske.

Predsjednica Republike ponosna je što su sva sredstva zakonito donirana onima najpotrebnijima, iako ih je mogla zadržati za sebe.

Budući da ničim nije dovela u pitanje načela obavljanja javne dužnosti, Predsjednica Republike opet će učiniti isto", priopćio je Ured predsjednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.