REGION

Oglasio se Zlatko Hasanbegović, budući ministar u Vladi Hrvatske oko kojeg se digla prašina

Politički protivnici podsjetili na njegove izjave

Redakcija

22.1.2016

Zlatko Hasanbegović, oko čijeg se imenovanja na mjesto ministra kulture, digla velika prašina, danas je u Saboru odgovorio na nekoliko novinarskih pitanja.

On bi naime, trebao preuzeti Ministarstvo kulture u Vladi Tihomira Oreškovića.

Njegovi protivnici podsjetili su na njegove izjave kako 'antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu', ili '…prema salonskim apologetima, bez obzira je li riječ o konjunkturnim historičarima ili 'subverzivnim' aktivistima na jaslama državnog proračuna i multinacionalnih korporacija, osjećam samo prezir....', drže da to pokazuje kako je osoba koja će imati moć određivati ko će u kulturi i medijima dobivati sredstva isključiva te time i nepodobna za vođenje područja u kojem je sloboda izražavanja ključna pretpostavka stvaralaštva, prenose hrvatski mediji.

On se brani od ovih navoda. 'Ono što me malo ražalostilo je što sve ovo ima elemente jedne vrste ideološkog linča koji nema uporište u bilo kakvim činjenicama već u selektivnim korištenjima mojih različitih izjava koje sam davao u proteklih deset godina i u sklopu svojih historiografskih i naučnih istraživanja i u sklopu javnih debata u kontekstu nekih specifičnih tema. Sve što sam s tim u vezi imao reći, dakle, predlažem svima zainteresiranima da dobro pročitaju sve moje intervjue, sve moje pisane radove iza njih i dalje stojim', rekao je Hasanbegović.

Dodao je kako nema stava o antifašizmu. 'Ovdje nije riječ o antifašizmu, već odnosu prema Jugoslavenskom totalitarnom komunističkom naslijeđu. Svi oni koji zlorabe pojam antifašizma, koji svaki ozbiljan historičar zna da može biti fluidan jer mu se mnogi mogu pripisivati mnoga različita značenja, dakle, antifašist je bio i Staljin, antifašist je bio i Tito, antifašist je bio i Pol Pot, antifašist je bio i američki general George S. Patton kojeg su spominjali ovdje pojedini saborski zastupnici, liječnici koji me žele podučiti historiji', kazao je.

Hasanbegović je nastavio s davanjem lekcija o tome što se zapravo dogodilo 1945. te je zbivanja na području bivše Jugoslavije usporedio sa zbivanjima u baltičkim zemljama. 'Stanje koje je nastupilo 1945. je bilo negacija prava hrvatskog naroda na državnu nezavisnost', rekao je Hasanbegović.

Na pitanje koje je njegovo mišljenje o Anti Paveliću nije želio odgovoriti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.