REGION

VLADA CRNE GORE: Zatvorenik iz Guantanama nije opasan za državu

Procjene američkih i crnogorskih sigurnosnih službi

Fena

23.1.2016

Zatvorenik koji je u četvrtak iz američkog vojnog zatvora za osumnjičene teroriste Guantanamo prebačen u Crnu Goru ne predstavlja sigurnosnu prijetnju po državu i građane, saopćila je u petak crnogorska vlada na temelju procjena američkih i crnogorske sigurnosne službe.

Pentagon je priopćio u četvrtak da je zatvorenik američkog vojnog zatvora Guantanamo Abd al-Aziz Abduh Abadallah Ali Al-Suwaydi iz Jemena transportiran  u Crnu Goru.

Iz vlade ističu da sve mjerodavne institucije, uključujući ministarstva vanjskih i unutarnjih poslova i sigurnosne službe, poduzimaju aktivnosti u cilju realizacije prijama Al-Suwaydija i osiguranja njegove resocijalizacije i boravka u Crnoj Gori.

Iz crnogorske vlade su naglasili da, imajući u vidu činjenicu da resocijalizacija podrazumijeva integriranje u društvenu sredinu, boravak Jemenca ne pada na teret poreznih obveznika Crne Gore te da će nakon određenog vremena biti slobodan odabrati zemlju daljeg boravka.

Dodaje se da je, u skladu s preuzetim obvezama i zakonskim procedurama, Al-Suwaydi u četvrtak podnio zahtjev za azilom.

Opozicija je u petak oštro kritizirala vladu što se uključila u program prihvata zatvorenika iz Guantanama, s obzirom da osoba koja je došla iz zatvora u Guantanamu važi kao stručnjak za eksploziv bivšeg čelnika al Qaede Osame bin Ladena.

Šesnaest zatvorenika iz Guantanama su prevezena u zemlje na Bliskom istoku i drugdje od početka godine u skladu s nastojanjem američke administracije da zatvori ovaj vojni zatvor prije kraja mandata predsjednika Baracka Obame. 

U tom zatvoru nakon najnovijih premještanja ostaje 91 zatvorenik.

Iz vlade su podsjetili da u tom humanitarnom programu resocijalizacije, koji ima za cilj povratak porodice, punu socijalizaciju i integraciju u društvo, Crna Gora učestvuje zajedno s velikim brojem država, među kojima su i Njemačka, Italija, Rusija, Mađarska, Slovačka i Bosna i Hercegovina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.