REGION

HAG Tribunal može zadržati Šešelja

U Holandiju se neće vraćati dobrovoljno

Srna

23.1.2016

Ukoliko prvostepena presuda Haškog tribunala lideru radikala Vojislavu Šešelju bude oslobađajuća ili u visini najmanje dvije trećine vremena koje je on već proveo u zatvoru, Šešelj odmah može da se vrati kući, izjavio je beogradski advokat Toma Fila.

- Ako se sudije odluče za kaznu koja predviđa više godina nego što je bio u ćeliji, mogu da odluče da ostane u Hagu i tamo čeka pravosnažnu presudu - rekao je Fila u izjavi za beogradske "Večernje novosti".

Podsjećajući na to da je konačna riječ u slučaju Šešelja posljednjih godina više puta odgađana, Fila ne odbacuje ni tu mogućnost i napominje da "dok ne kažu (Haški tribunal) datum, ništa nije konačno". 

"Novostima" je u Hagu rečeno da nema promjena, da se presuda Šešelju očekuje do kraja marta i navode da on mora da dođe i sasluša presudu u sudnici. 

- Šešelj mora da ode tamo i čuje presudu, iako je cijelo njegovo suđenje i optužnica farsa i sramota, osim ako Hag odluči da može da ostane u Beogradu, što je teško povjerovati - naveo je Fila.

List podsjeća da je Šešelj javno izjavio da ne razmišlja o presudi i ponavlja da se u Holandiju neće vraćati dobrovoljno.

U tom slučau preostaje samo da ga srpske vlasti po nalogu Sudskog vijeća uhapse i izruče. 

Šešelj je na privremenoj slobodi od novembra 2014. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.