REGION

ZAGREB Završen prvi radni sastanak nove vlade Tihomira Oreškovića

Sastanak u Banskim dvorima bez potpredsjednika Vlade Bože Petrova

Fena

23.1.2016

Vlada Tihomira Oreškovića u subotu je u 10 sati u Banskim dvorima počela prvi radni sastanak na kojem nema potpredsjednika Vlade Bože Petrova koji je zbog obveza otišao u Metković, dok je prvi potpredsjednik Vlade Tomisalv Karamarko prije sastanka poručio da će razgovarati o nekim kadrovskim rješenjima pri čemu im je stručnost glavni princip.

Prvi je u Banske dvore stigao premijer Orešković, već u 9,15 sati, a nakon njega i ostali ministri s kojima je u petak kasno navečer dobio povjerenje u Hrvatskom saboru.

Svi su i izjavama izrazili sprenost na rad, a prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko novinarima je rekao kako će se na sastanku "dogovoriti za posao".

Upitan o Vijeću za saradnju koje je predviđeno u potpisanom sporazumu Domoljubne koalicije i Mosta, u kojem bi trebalo biti po sedam predstavnika jedne i druge strane, Karamarko je rekao je da će ono profunkcionirati iduće sedmice.

- Razgovarat će se o nekim kadrovskim rješenjima, princip je isti stručnost, stručnost. Vidjeli ste koga HDZ ima u novoj Vladi, nekakva skoro i nepoznata lica, ali poznata u svom poslu - poručio je.

Odbacio je tumačenja kako je stranka protiv nekih od tih osoba, primjerice ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

To nije struka već pojedini zainteresirani krugovi i centri, smatra Karamarko, te poručuje da neće pristati na harangu.

- Na harangu neću pristati, ne vidim ništa što je gospodin Hasanbegović rekao da je loše. Da je neracionalno i da nije istinito. Prema tome uvijek ću stati iza istine i iza naših ljudi - naglasio je.

Kazao je i da je izjava Hasanbegovića da je "antifašizam floskula", izvučena iz konteksta.

- To izvlače oni koji žele antifašizam izjednačiti s komunističkom diktaturom. To su oni koji nikada ne žele priznati komunističke zločine, jer da ih žele priznati onda bi tražili objektivnog krivca za to, a to je Josip Broz Tito. Još uvijek imamo njegov trg. Zašto se ti kulturni radnici ne pobune protiv toga - rekao je.

Ustvrdio je da je on za to da se ukine to ime trgu.

- Ja sam uvijek za to, ali vidite ovi protivnici, ovi antifašisti, neistiniti antifašisti, jer da su pravi antifašisti onda bi znali izjednačiti totalitarizme, a to su komunizam i fašizam i nacizam. Prema tome ako se možemo disctancirati od raznih Hitlera, Musolinija itd, onda se možemo i od Josipa Broza - istaknuo je Karamarko i poručio da će Vlada premijera Oreškovića biti "antifašistička, antikomunistička i antitotalitaristička".

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović novinarima je rekao kako očekuje da će u idućim danima glavna tema ipak biti kulturna politika.

- Mislim da će se ovih dana ipak više govoriti o kulturnoj politici i da će to biti glavna tema o kojoj ću razgovarati i s novinarima, a u prvom redu sa svim ključnim zainteresiranim akterima u kulturnom životu, jer oni su zapravo najvažniji - rekao je.

Vlaho Orepić, novi ministar unutarnjih poslova, u Banske je dvore doša nakon što je preuzeo MUP od Ranka Ostojića. Primopredaja je prema njegovim riječima protekla u ugodnoj atmosferi.

- Mojem prethodniku zahvaljujem na izuzetno korektnoj saradnji - kazao je Orepić.

Novi ministar turizma Anton Kliman kratko je rekao da idu odmah raditi te potvrdio  da svoj resor preuzima u ponedjeljak.

U 12 sati bez prisutnosti javnosti bit će obavljena i primopredaja u MORH-u koji preuzima Josip Buljević.

Ministra vanjskih i europskih poslova Miro Kovač kratko je rekao kako očekuje rad, radne zadatke, a primopredaju ministarstva ima danas u 12 sati.

Ministar regionalnog razvoja i fondva EU Tomislav Tolušić svoje ministarstvo preuzima u ponedjeljak i kaže da su potrebni "red rad i disciplina".

Upoznat je sa stanjem u svom resoru i kaže kako "situacija nije najlošija, ali nije ni najbolja".

- Postoji puno mogućnosti za pomak za kvalitetan i bolji rad, a najbitnije je da nam je na raspolaganju iz EU fondova 10,5 milijardi eura - rekao je, upozorivši da od te svote nije puno iskorišteno.

Premijer Tim Orešković jučer je kao mandatar najavio u obraćanju saborskim zastupnicima da je želja godišnje iz EU fondova privući u Hrvatsku milijardu eura, a Tolušić vjeruje da se to može ostvariti iako je riječ o "velikom zalogaju".

- Vjerujem da se to može ostvariti, pogotovo kad ubrzamo procedure, skratimo rokove i raspišemo natječaje - rekao je, te posjetio da je do sada od 49 natječaja koji su se mogli raspisati, raspisano njih šest. 

Simpatije novinara dobila je ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić koja je priznala da je pospana. Vlada Tihomira Oreškovića potvrđena je, naime, kasno u petak nakon 14-satne saborske rasprave. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.