REGION

Preminula legendarna Žuži Jelinek

Šila i za Jovanku Broz i mnoge druge slavne žene i bivše Jugoslavije

(Al. Ti.)

23.1.2016

Legendarna kolumnistica, dizajnerica i stilistica Žuži Jelinek preminula je u 96. godini u Zagrebu, prenose hrvatski mediji.

Rođena je u Budimpešti, u siromašnoj židovskoj porodici. Majka joj je porijeklom Mađarica, a otac Hrvat. Pravo ime joj je Suzana, mađarski Žužana, što je skratila u Žuži. Prezime Jelinek zadržala je iz prvog braka, od dr. Jelineka u kojeg je bila, kako će reći, smrtno zaljubljena. Ona, iz siromašne židovske porodice gluhonijemih roditelja koji su, tada na kraju Zagreba, u Maksimirskoj proizvodili četke, postala je prva “šnajderica” Jugoslavije.

Šila je 17 godina za Jovanku Broz, modno je savjetovala i Tita, a kostime je krojila i svim ženama tadašnjih jugoslavenskih ministara... Zanat je dobrim dijelom naučila kod Nine Ricci u Parizu, a kratko je radila i za Coco Chanel. U Švicarskoj je provela 58 godina, u Ženevi je kupila četiri kuće, svoje modele prodavala je u Americi, Japanu...

Osim šivanjem Žuži se proslavila i kao spisateljica kolumna i romana u kojima je čitateljima često davala savjete o ljubavi i seksu temeljene na svom bogatom životnom iskustvu. Legenda hrvatske modne scene savjetovala je ženama “da sebi priušte svakog frajera kojeg požele jer bi se mogle kajati zbog propuštenih prilika”.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.