REGION

ĐUKANOVIĆ: Neće više biti mjesta za one koji bi da su i vlast i opozicija

U toku sjednica parlamenta

Srna

25.1.2016

Crnogorski premijer Milo Đukanović poručio je da nakon današnje sjednice parlamenta, na kojoj se glasa o povjerenju njegovoj Vladi, neće biti mjesta za uloge onih koji su navikli da istovremeno budu vlast i opozicija.

Obrazlažući inicijativu Vlade za provjeru povjerenja, Đukanović je u Skupštini rekao da su neposredan povod ocjene visokih zvaničnika Socijaldemokratske partije (SDP) da, zbog gubitka političke podrške, aktuelna Vlada ima tehnički karakter.

"Za iole odgovorne političke subjekte takva tvrdnja zaslužuje neodložnu provjeru", dodao je Đukanović, koji je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS).

Prema njegovim riječima, povod za Vladinu inicijativu nije iskrsao incidentno niti neočekivano, nego je u dužem vremenskom periodu, sve od završetka izbora za predsjednika 2013. godine, najširoj javnosti vidljiv poremećaj u funkcionisanju vladine koalicije DPS-SDP.

Đukanović navodi da su DPS i SDP na izborima nastupale odvojeno i tokom kampanja bile i najoštrije suprotstavljeni politički rivali, pa su takvi politički odnosi dodatno produbili ranije razlike koje su se odnosile na model ekonomskog razvoja zemlje, prevashodno po pitanju oslonca na strane investicije.

Kako je rekao, posledice tih nesporazuma nosile su dozu rizika po ostvarivanje nekih od vitalnih državnih interesa Crne Gore koje su se ogledale u odlaganju ili otkazivanju jednog broja izvjesno usaglašenih investicionih aranžamana sa renomiranim inostranim partnerima.

To je, kako je rekao Đukanović, značilo gubitak više stotina novih radnih mjesta u turizmu i uslužnom sektoru, nedostatak impulsa ekonomskom životu i mogućem rastu, bez čega nema dobrog tempa društvenog razvoja ni unpređenja životnog standarda građana.

"Kriza odnosa u vladajućoj koaliciji značila je ozbiljne poremećaje u funkcionisanju političkog sistema u državi", rekao je Đukanović. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.