REGION

ZAGREB Zbog nedolaska advokata Sanader nije dovršio odbranu

Prolongirano ročište bivšem premijeru Hrvatske

Fena

28.1.2016

Zbog nedolaska njegovih advokata Jadranke Sloković i Čede Prodanovića bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader u četvrtak nije nastavio iznositi svoju odbranu u slučaju Planinska, a nova je rasprava zakazana za 1. februar. 

Na dva prethodna ročišta Sanader je ustvrdio da je odluku o kupovini sporne zgrade, bez njegovog znanja, potpisala i na dnevni red vlade uvrstila njegova zamjenica Jadranka Kosor, ponovivši da on nije imao ništa s transakcijom zbog koje je optužen da je primio 17 milijuna kuna provizije.

Tužiteljstvu je prebacio i da nije izmijenilo optužnicu u ovom slučaju ni nakon što je Ustavni sud zaključio "da se političke odluke vlade ne mogu inkriminirati". 

USKOK tvrdi da je bivši premijer primio mito nakon što je ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković, temeljem vladine odluke, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od firme bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića koji je priznao da je bivšem premijeru u porodičnu kuću odnio novac u kutiji za hrenovke. 

U svojoj obrani Sanader je ustvrdio i da je istina o Planinskoj upravo suprotna od onoga što tvrdi optužnica i tužiteljstvo, odnosno da je zabranio kupovinu te nekretnine još kada je prvi put čuo za tu ideju, a kada su se kao kupac spominjale Hrvatske šume. 

Na današnjem je ročištu, kako je najavio, trebao govoriti o Fiolićevom "tobožnjem davanju mita" i režimu čuvanje njegove kuće u koju mu je navodno donio novac.

Osim Fiolića, koji uprkos priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve je optužbe u ovom slučaju priznao i Čobanković pa je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opšte dobro.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je firma Inžinjerski biro, prema USKOK-ovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.