REGION

PRIŠTINA Uhapšeni Albanci osumnjičeni za napad na Srbe

Saopštenje Kosovske policijske službe

Srna

3.2.2016

Postoji dovoljno dokaza da četvorica Albanaca uhapšenih ispred manastira Visoki Dečani budu optuženi za krivična djela u vezi sa terorizmom, a povod za dodatnu istragu je zastava "Islamske države" koja je pronađena u kući jednog od njih, rečeno je u Kosovskoj policijskoj službi. 

Isti izvor navodi da će naknadnom istragom, koja uključuje i balističko vještačenje "kalašnjikova" pronađenog u automobilu uhapšenih, biti utvrđeno da li je ovo oružje korišćeno tokom prošlogodišnjih napada na Srbe u Goraždevcu i na još nekoliko lokacija u metohijskoj kotlini.

Iz kosovske policije ističu da će istragom biti utvrđeno da li uhapšeni Arben Imeri iz sela Zlatare kod Prištine, Alban Keljmendi iz Uroševca, Kuštrim Kurti i Kuštrim Rama iz Đakovice, pripadaju terorističkoj organizaciji "Islamska država".

Povod za dodatnu istragu u vezi sa terorizmom je zastava "Islamske države" koja je pronađena tokom jučerašnjeg pretresa Kurtijeve kuće, kažu u kosovskoj policiji. 

Sumnja se, kako navode u policiji, da su četvorica uhapšenih Albanaca pripadnici terorističke grupe, koja je počinila više napada na srpske kuće u metohijskoj kotlini i nedavno postavila eksploziv ispred džamije u Glogovcu.

U policiji tvrde da već postoji dovoljno dokaza da oni budu optuženi za krivična djela u vezi sa terorizmom, ali ne i za pokušaj izvršenja terorističkog napada na manastir Visoki Dečani.

Osnovni sud u Peći odredio je juče jednomjesečni pritvor za četvoricu Albanaca, koji su 30. januara uhapšeni u blizini manastira Visoki Dečani, i osumnjičio ih za ilegalno posjedovanje oružja i municije.

Oni su uhapšeni u zajedničkoj akciji kosovske policije i KFOR-a, a javnost je o tome preko društvenih mreža prvi obavijestio iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić. 

Iguman Sava kaže da su dvojica od četvorice uhapšenih imali bradu, obrijanu kosu i pantalone sa kratkim nogavicama, što je karakteristično za vahabije, kao i da je u njihovom automobilu, osim oružja, pronađena i literatura islamističke sadržine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.