REGION

UMALO KOBNA POSJETA Na Tita pucali u Dubrovniku, evo kako se spasio!?

Atentat je trebalo da se izvrši u rezidenciji

Autor:(A. Vr.)

3.2.2016

Malo je poznato da je jedna od brojnih posjeta predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita mogla kobno da se završi po njega. Od samih Titovih političkih i vojnih početaka Njemci su planirali njegovu smrt i željeli da ga što prije vide ispod zemlje, prenose srbijanski mediji.

Pokušaj atentata na Tita dogodio se u Dubrovniku 1950. godine. Služba sigurnosti Jugoslovenske narodne armije JNA i Maršalat dobili su informacije da se priprema atentat , pa su odlučili da Tito ubuduće mora stalno da nosi neprobojni prsluk.

Ovog puta našao se na nišanu rukovodstva informbiroovske emigracije u Sovjetskom Savezu i Rumuniji.

Njen zaključak glasio: Tita konačno likvidirati na klasičan način. Za atentatora su izabrali potpukovnika Branka Rudića, jednog od Titovih ličnih pratilaca.

Dobro su znali da je na određen način pristalica rezolucije Informbiroa i Staljinove podređivačke politike prema Jugoslaviji, piše Dubrovački dnevnik.

Atentat je trebalo da se izvrši u Titovoj rezidenciji u Dubrovniku.

Rudić je iz neposredne blizine ispalio tri hica pravo u Tita dok je dolazio iz svoje sobe u radni kabinet, međutim pancirka je spasila maršala sigurne smrti!

Njegovi pratioci koji su se tada zatekli u blizini likvidirali su atentatora na licu mjesta, a to je bio prvi oružani i direktni atentat na Tita.

Atentat u Dubrovniku bio je brižljivo čuvana državna tajna. Do prije par godina o tome nije ništa objavljeno. Nije još sigurno zašto je ovaj slučaj godinama bio zavijen u veo tajne.

Najvjerovatnije iz razloga što je predstavljao veliku sramotu za gardiste obezbijeđenja tadašnje Jugoslavije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.