REGION

KURZ: Crna Gora bi mogla postati dio tranzicijske rute za migrante zatvori li Austrija granice

Austrijski ministar vanjskih poslova

Fena

10.2.2016

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz kazao je danas u Podgorici da ne isključuje mogućnost da Crna Gora postane dio tranzicijske rute za migrante ako njegova zemlja zatvori granice.

- Ipak, Crna Gora nije ni krajnja destinacija ni tranzitna država, rekao je Kurz novinarima.

On je podsjetio da će Austrija uvesti gornju granicu, odnosno kvote za ulazak izbjeglica i ocijenio izvjesnim da će ta država biti primorana zaustaviti priljev izbjeglica na granicama, što će imati posljedice za čitavu regiju.

Upitan o tome hoće li, ukoliko Austrija i neke države u regiji zatvore granice, to ugroziti Crnu Goru, Kurz je kazao će to imati posljedice za cijelu regiju ocijenivši da „postoji mogućnost da države koje do sad to nisu bile, postanu dio tranzitne rute“.

Prema njegovim riječima, Crna Gore se ne nalazi na toj ruti, ali mogućnost da postane dio nje nije u potpunosti isključena.

Na pitanje novinara o tome ima li Crna Gora, u slučaju da Austrija zatvori granicu za migrante, predviđene mjere i je li spremna pridržavati se raspodjele na temelju kvota koje je odredila EU, šef crnogorske diplomacije Igor Lukšić kazao je da će Crna Gora svoju politiku uskladiti sa zemljama regije i Evropske unije. On je naveo da je Crna Gora već pripremila plan postupanja u određenim situacijima.

Austrijski šef diplomacije istaknuo je također kako Austrija njeguje jake veze s državama Zapadnog Balkana i s Crnom Gorom.

On je u srijedu u Podgorici razgovarao s najvišim crnogorskim dužnosnicima izvijestivši ih kako Austrija snažno podupire članstvo u Europskoj uniji (EU) svih država Zapadnog Balkana i reforme koje poduzimaju na putu za članstvo.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.