REGION

HASANBEGOVIĆ: Ustaški zločini najveće su moralno posrnuće u povijesti Hrvatske

Ministar kulture Hrvatske o skandalu s fotografijom

Redakcija

11.2.2016

Ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović dao je izjavu medijima o skandalu s fotografijom na kojoj navodno nosi ustašku kapu, po tvrdnjama sedmičnika "Novosti", ili kapu HOS-a, kako je sam ministar rekao jučer. Još više su sporni tekstovi koje je Hasanbegović sredinom 90-ih pisao u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", a u kojima je direktno veličao ustaštvo i zagovarao granice Hrvatske do Drine.

Čista savjest

- Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojega zločinačkoga režima, bio to ustaški režim ili komunistički režim. Dapače, iz svojih javnih nastupa i radova jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskoga naroda, čija sjena i zloduh do danas stoji nad hrvatskim narodom. Protivnik sam svakog totalitarizma, i fašističkoga i komunističkoga, pripadam Vladi i stranci koja jasno stoji na zasadama demokratskog antifašizma, antikomunizma i antitotalitarizma i koja je predana demokratskim vrijednostima i parlamentarnoj vladavini. To je moje ljudsko, građansko, političkog, moralno i, ako hoćete, znanstveno stajalište. Koristiti selektivno potpuno periferne izjave izvađene izvan konteksta prije više od 20 godina iz mog mladenačkog i studentskog razdoblja predstavlja najobičniju političku manipulaciju. Kao znanstvenik i povjesničar afirmirao sam se u javnom životu, moji radovi su prošli znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta koji se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu s apologijom bilo kojeg zločinačkog režima,

Dapače, mislim da se moje ministarsko djelovanje treba suditi po mom radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenicama iz davne prošlosti. Savjest mi je čista i u ljudskom, i u moralnom, i u političkom smislu. Sve ostale detalje svima koji su zainteresirani spreman sam objašnjavati u svako doba dana i u svakom trenutku, u mirnom ozračju, u intelektualnoj raspravi, a ne u ozračju linča, javnoga progona koji u mom slučaju poprima elemente i stanovitog ludila - rekao je Hasanbegović, koji nakon izjave nije odgovarao na pitanja novinara, prenosi Večernji list.

Podsjetimo, sedmičnik "Novosti" jučer je objavio fotografiju ministra Hasanbegovića, navodno snimljenu 1996. godine, s kapom za koju tvrde da je ustaška. "Novosti" su također objavile i jedan tekst u kojem se kao autor navodi Hasanbegović i u kojem se ustaše naziva herojima.

Autentičnost fotografije

Hasanbegović je rekao da je to još jedna u nizu podvala i provokacija.

- Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996., već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske – rekao je Hasanbegović u priopćenju.

Međutim, u "Novostima" i dalje tvrde da je fotografija autentična. 

Ratni zapovjednik 9. bojne HOS-a i predsjednik udruge pukovnik HV-a Marko Skejo rekao je da Hasanbegović na fotografiji zapravo nosi kapu HOS-a.

Pojedini ministri uoči današnje sjednice Vlade tek su kratko novinarima prokomentirali slučaj, dok je sam Hasanbegović s primjerkom beogradskog političkog magazina Nin pod rukom prošao pored novinara bez izjave.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević rekao je novinarima kako vjeruje da je Hasanbegović antifašist i antinacist.

- Borimo se svi za istu ideju, svi smo mi antifašisti, antikomunisti, sve što treba - rekao je Kušćević upitan vjeruje li nakon svega da je Hasanbegović "uvjereni antifašist", kakvim ga je nedavno nazvao premijerTihomir Orešković.

Ograditi se od ustaškog režima

Ministar privrede Tomislav Panenić utvrdio je kako je o slučaju Hasanbegovića nešto vidio iz medija, ali se s time nije upoznao. Dodao je da će o tome danas razgovarati u Mostu.

Upitan bi li osoba koja je pisala članke o ustašama kao herojima i mučenicima mogla biti njegov pomoćnik, rekao je da će on pomoćnike birati po stručnosti.

- Ne bih sada o tome raspravljao. Totalitarizam bilo kakvog oblika nije mi prihvatljiv - rekao je Panenić.

Na upit bi li se Hasanbegović trebao ograditi od ustaškog režima, odgovorio je da je to pitanje koje se tiče njega i premijera.

Određeniji nije bio ni ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić kojeg su novinari pitali očekuje li od Hasanbegovića da se ogradi od ustaškog režima.

- Nisam uopće gledao o čemu se radi, ovih sam dana cijeli dan na poslu, prema tome ne bih to komentirao - kazao je Tolušić.

Upitan vjeruje li da je ministar kulture doista uvjereni antifašist, Tolušić je rekao: "Ako on kaže tako, onda vjerujem da je".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.