REGION

BEOGRAD Vučić uputio povjerljivo pismo Haškom tribunalu

RTS prvobitno objavila da je upućena protestna nota

Onasa

12.2.2016

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Haškom tribunalu nije uputio protestnu notu, već pismo i da ne može da kaže šta piše jer je sadržaj povjerljiv.

"Pismo je, nije nota, i povjerljivo je", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa američkim senatorom Bobom Corkerom.

Radio-televizija Srbije prenijela je danas da je Srbija poslala protestnu notu Haškom tribunalu zbog ponašanja suda prema predstavniku Srbije na ročištu povodom zahtjeva za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS).

Kako je navela RTS, Vučić je u noti poručio sudu u Hagu da mora da poštuje Srbiju, navodeći dvostruke aršine koje taj sud primjenjuje. Srbiji se, kako je naveo Vučić, ne dopušta da neke slučajeve vodi pred nacionalnim sudovima, za šta su druge države dobile saglasnost.

Vučić je u noti podsjetio i na sve dopise Srbije kojima je davala garancije za puštanje optuženika na privremenu slobodu zbog liječenja, a na koje se Tribunal oglušio, piše na sajtu RTS-a.

Vučić je izrazio danas nadu da će na Kosovu biti očuvana politička stabilnost, jer je to važno za provođenje sporazuma koji su u Briselu postigli Beograd i Priština.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije nakon razgovora sa američkim senatorom Bobom Crokerom, on je rekao i da će u Prištini 17. februara biti "održane velike demonstracije, možda i najveće do sada na Kosovu".        

"Ja se ne radujem problemima koje imaju u Prištini", rekao je premijer i dodao da se zbog toga i ne ispunjavaju dogovori s Beogradom, među kojima je i sporazum o Zajednici srpskih opština.

Vučić je kazao da Srbija dosljedno ispunjava sve svoje obaveze i da se nada da će to učiniti i prištinske vlasti.

Premijer Srbije je ocijenio da će u narednom periodu biti teško održati stabilnost u regionu, ali je istakao da je ona prijeko potrebna svim balkanskim državama.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.