REGION

OSIJEK Umro Jakob Dencinger, čuvar zloglasnih nacističkih logora

Bio pripadnik zloglasne SS jedinice Totenkopf

Autor:(D. K.)

13.2.2016

Jakob Dencinger, pripadnik zloglasne SS jedinice Totenkopf i čuvar u nacističkim koncentracijskim logorima Auschwitzu, Mauthausenu, Buchenwaldu i Plaszowu, umro je u Osijeku, u 92. godini života.

Dencinger je rođen u Čepinu, kraj Osijeka, 29. juna 1924. Veći dio života proveo je u SAD, u saveznoj državi Ohio, gdje se u gradu Akronu bavio poduzetništvom.

SAD je napustio 1989. kada su Amerikanci pokrenuli istragu o njegovoj nacističkoj prošlosti. Dencinger je, naime, obmanuo američke vlasti kada se 1956. iz Jugoslavije preselio u SAD: posve je prešutio činjenicu da je bio čuvar u zloglasnim nacističkim logorima.

Lagodan život

Saznavši da su mu američki istražitelji za petama, Dencinger je preko noći napustio Akron, ostavivši ondje suprugu i sina, te kompletnu imovinu. Sklonio se na kratko u Njemačku, a onda, iskoristivši turbulentno vrijeme raspada Jugoslavije, 1990. vratio se u Hrvatsku.

U Osijeku je kupio dva velika stana na Šetalištu Kardinala Franje Šepera, u centru grada i živio lagodnim životom američkog penzionisanog bogataša. Svoju nacističku prošlost nije spominjao, među susjedima slovio je kao uspješan čovjek koji se obogatio u Americi i pod stare dane iz dijaspore odlučio vratiti u rodni kraj.

ausvic

Ulaz u koncentracijski kamp Auschwitz

U Čepinu kraj Osijeka, gdje je rođen, izgradio si je velebnu grobnicu i za života ondje dao uklesati: "Ponosni smo što smo te imali, sretni što smo s tobom bili i vječno tužni što smo te izgubili".

Odbijao kontakt s novinarima

U januaru 2014. mediji su otkrili da je Dencinger, mirni stanovnik Osijeka, uglađeni fini gospodin džentlmenskih manira, osoba mračne prošlosti. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku pokrenulo je postupak, ali istraga o Dencingeru nije nikada započela. Tako je i umro, lišen bilo kakve odgovornosti za ono što je radio toekom Drugog svjetskog rata.

Predstavnički dom američkog Kongresa, krajem oktobra 2014. usvojio je zakon kojim su osobe poput Dencingera, svojevremeno u SAD-u osumnjičene za ratne zločine, ostale bez isplate novca iz fonda socijalnog osiguranja, pa je Dencingeru prestala stizati penzija od 1.500 dolara mjesečno.

grobnica

Za vrijeme života izgradio sebi grobnicu

Dencinger je, nakon što je postala poznata njegova nacistička prošlost, u Osijeku živio povučeno. Odbijao je svaki kontakt s novinarima i tek povremeno moglo ga se vidjeti na prozoru stana koji gleda na osiječko dravsko šetalište. Kad ga je ovaj novinar u januaru 2014. nazvao i kratko dobio na telefon, arogantno je rekao: "Nemam interesa s vama razgovarati".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.