REGION

ZAGREB Drlji i Krajini ponovno se sudi za zločin u Gruborima

Bivši pripadnici policijske antiterorističke jedinice

Fena

14.2.2016

Na zagrebačkom Kantonalnom sudu u ponedjeljak počinje novo suđenje bivšim pripadnicima policijske antiterorističke jedinice Lučko Frani Drlji i Boži Krajini koji su u lipnju 2014. nepravomoćno oslobođeni za ubistvo srpskih civila u selu Grubori kod Knina nakon oslobodilačke akcije Oluja 1995.

Krajem prošle godine Vrhovni sud prihvatio je žalbu tužilaštva na oslobađajuću presudu i zatražio novo suđenje pred izmijenjenim sudskim vijećem.

Umjesto suca Zdravka Majerovića koji je Drlju i Krajinu oslobodio zbog nedostatka dokaza novo će suđenje voditi sudac Ivan Turudić.

Drlju je tužilaštvo teretilo za neposredno počinjenje zločina nad šestero civila kao i za nesprječavanje podređenih u ubijanju civila i paljenju njihovih domova, a Krajinu za zapovjednu odgovornost.

Tokom dvije i po godine prvog suđenja ispitano je više od 70 svjedoka, među njima i niz bivših specijalaca i njihovih zapovjednika od Željka Sačića, koji je u odvojenom postupku bio osumnjičen da nije poduzeo ništa kako bi spriječio zločin ni kaznio počinitelje, do ratnog zapovjednika cijele specijalne policije Mladena Markača. On je kazao da ga za Grubore niko nije pitao sve do 2001. iako je pripremio opsežan spis s izjavama svih terenskih zapovjednika.

Glavni sekretar HDZ-a te bivši zamjenik direktora policije Milijan Brkić priznao je na sudu da je tokom istrage kontaktirao osumnjičene i moguće svjedoke zločina, no sve je navodno radio u dogovoru s tadaššnjim glavnim državnim advokatom Mladnom Bajićem.

Svjedoci su govorili i o mogućim manipulacijama s izvještajima pa je tako bivši zapovjednik jedinice Josip Čelić kazao da je prvo izvještaj pisao prema onome što su mu prijavili zapovjednici grupa na terenu, drugo po Sačićevom diktatu, a treće po povratku u bazu u Lučkom.

Kako su neki svjedoci tokom suđenja mijenjali iskaze, a većina učesnika akcije, osim za zločine, nije znala niti ko su im bili nadređeni na mjestu zločina napravljene su dvije rekonstrukcije.

Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti. No, on je u aprilu 2011. pronađen obješen u šumi pored Otišića. Iako je policija izvijestila da je riječ o samoubistvu Sačić je javno izrazio sumnju da je Beneta ubijen.

Dvojica optuženika od početka su poricali krivnju, a Drljo je u svojoj obrani kazao i da ga kao "časnika, vjernika i čovjeka" zgrožava zločin opisan u optužnici.

Drljo i Sačić bili su osumnjičeni i zbog zločina u selju Ramljani, a zagrebačko Kantonalno državno odvjetništvo u januaru je obustavilo istragu u tom slučaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.