REGION

NIKOLIĆ NA SASTANKU SA PUTINOM: Hvala vam što ste uložili veto na rezoluciju o Srebrenici

Predsjednik Srbije boravi u Moskvi

(A.U.)

10.3.2016

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na današnjem sastanku zahvalio se predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu jer je Rusija uložila veto u Vijeću sigurnosti na rezoluciju o Srebrenici, te što je spriječila ulazak Kosova u UNESCO.

Nikolić je kazao da bi "donošenjem rezolucije o Srebrenici Srbi bili optuženi kao genocidni narod i potvrdili bi se stereotipi koji su postojali o tome", te je podsjetio na postupak ruskog cara koji je "u rat ušao da bi odbranio srpsku braću".

"Znam koliko je teško u Vijeću sigurnosti UN-a staviti veto i taj će potez ostati zapamćen u Srbiji... Ovo nosim na srcu i jedva sam čekao da vam sve to kažem i da se zahvalim za podršku koju Srbija ima u pokušaju da stane na svoje noge i priključi se razvijenim zemljama", naglasio je Nikolić.

Također, Nikolić je rekao da "ovo nije 1999. godina, a da jeste, ne bi se govorilo o bombardovanju Srbije", dodavši da je to htio reći i pred novinarima.

Putin je rekao da dvije zemlje imaju historijski dobre odnose, ali da se nada kako će se sada okrenuti sadašnjosti.

"Nadam se da ćemo se sada prebaciti na savremena, pozitivna pitanja dnevnog reda", rekao je Putin, navodeći da će sa Nikolićem razgovarati o situaciji u regionu i o bilateralnim odnosima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.