REGION

ONA JE HEROJ Policajka spriječila masakr u Sudu

Incident u Prvom osnovnom sudu u Beogradu

(Am.K,)

11.3.2016

Sudska policajka Katarina Maričić Veljković zadržala je naoružanog lažnog policajca M. K. (63) na ulazu u Prvi osnovni sud u Beogradu i tako spriječila tragediju, piše Blic.

Već na vratima parničnog odjeljenja Prvog osnovnog suda na Bulevaru Mihajla Pupina u Beogradu stariji muškarac je bio sumnjiv Katarini.

Sumnje su potvrđene kada je rendgen pokazao da se u dubini torbe krije predmet koji je isuviše nalikovao - pištolju.

Muškarac je, međutim, uporno ponavljao da nikakvog pištolja u torbi nema, te da je on kolega policajac. Da dokaže te tvrdnje, pokazao je i svoju značku.

Policajka je, međutim, insistirala na tome da se torba ponovo provuče kroz rendgen, i tek iz trećeg puta muškarac je priznao: "Da, imam napunjen pištolj, nisam ni znao da je tu, nije moj, našao sam ga prije nekoliko godina!".

- Sudski policajci su ga zatim pretresli, provjerila značku kojom je mahao i utvrdili da je lažna. Umjesto svoje slike, u navodnu identifikaciju je zalijepio sliku pokojnog oca, koji je penzionisani policajac. Tada je straža pozvala policiju, koja ga je odvela – kazao je za "Blic" izvor upoznat sa incidentom.

Muškarac je navodno krenuo u ostavinsko odeljenje, na parnicu za naslijeđivanje imovine koju vodi s porodicom. Nakon privođenja, policija mu je odredila pritvor.

Policajka Katarina jučer za medije nije mogla da govori bez dozvole predsjednika Prvog osnovnog suda.

Međutim, prema nezvaničnim saznanjima, Katarina, koja je majka dvoje djece, na mjestu sudskog policajca u Sudu radi već šest godina, ali nažalost - samo na određeno.

Plata sudskog stražara je minimalna, ugovor se produžuje svaka tri mjeseca, a nije im dozvoljeno ni da nose oružje, pa Katarina za hrabrost i pribranost u rješavanju ovog slučaja zaista zaslužuje čestitke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.