REGION

Poplave na Kosovu

Elementarne nepogode

Onasa

11.3.2016

Više opština na Kosovu i Metohiji pogođeno je elementarnom nepogodom, a meteorološke i hidrološke prognoze predviđaju da bi poplave mogle da pogode još neke sredine u južnoj pokrajini", izjavio je Dušan Kozarev, zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji je i rukovodilac Pokrajinskog kriznog štaba za elementarne nepogode.

Kozarev je istakao da su sve raspoložive snage aktivne ljudstvom i mehanizacijom na terenu i trenutno se uspješno bore sa bujicama.

Poplave su, prema najnovijem presjeku situacije od 15.30 sati, pogodile nekoliko opština na Kosovu i Metohiji, a najkritičnije je u Vitini, Gnjilanu, Zvečanu, Istoku, Klini, Kosovskoj Kamenici, Kosovom Polju, Leposaviću i Novom Brdu.

U još nekoliko opština postoji opasnost od izlijevanja rijeka iz korita. Na teren će uskoro biti upućena komisija za detaljnu procjenu štete.

Kozarev je apelovao na građane na Kosovu i Metohiji da, dok opasnost ne prođe, budu u najvećoj mjeri solidarni.

Svim javnim preduzećima, organizacijama i institucijama koje raspolažu ljudskim, tehničkim i materijalnim resursima određeno je stanje pune pripravnosti, čiji će zaposleni, u slučaju potrebe, biti angažovani radnom obavezom, što je, kako navodi, već urađeno u pojedinim najkritičnijim sredinama.

Za praćenje situacije u vezi sa poplavama na Kosovu nadležan je Pokrajinski krizni štab za elementarne nepogode, koji, u skladu sa odlukom Vlade Srbije o proglašenju vanredne situacije na teritoriji cijele zemlje, provodi mjere i radnje u oblasti svoje nadležnosti.

To tijelo čine predsednici privremenih organa svih 29 opština na Kosovu i Metohiji, a na njegovom čelu je zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev, navodi se u sapštenju.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.