REGION

Britanski princ Charles danas u Beogradu: Nikolić spremio poklone

Dvodnevna posjeta

Redakcija

16.3.2016

Britanski princ Charles sa suprugom Camillom, vojvotkinjom od Cornwalla započet će danas dvodnevnu posjetu Srbiji tokom koje će se sastati sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i poglavarom Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhom Irinejom.

Princ od Walesa će posjetiti znamenitosti Beograda i više dobrotvornih organizacija u glavnom gradu Srbije. Njih će na beogradskom aerodromu Nikola Tesla dočekati premijer Srbije Aleksandar Vučić, nakon čega će oni otići u Predsjedništvo Srbije u posjetu predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću.

Kako je saopšteno iz Predsedništva Srbije, Tomislav Nikolić će britanskom princu pokloniti ćirilično izdanje sabranih djela Williama Shakespearea na biblijskom papiru sa dodatkom radova koja do sada nisu objavljivana na srpskom jeziku, fotomonografiju o hrišćanskom naslijeđu Kosova i drvorez sa motivima Hilandara.

Charlesova supruga Camilla od predsjednika Srbije dobiće ogledalo sa ramom u drvorezu sa motivima pirotskog ćilima.

Princ od Walesa i predsjednik Srbije će položiti i vijence na Srpsku kosturnicu iz Prvog svjetskog rata i na Englesko vojno groblje iz Drugog svjetskog rata, a predviđen je i obilazak Kalemegdana.

Princ će u Konaku knjeginje Ljubice učestvovati u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice u Srbiji, a potom će se sastati sa patrijarhom Irinejom.

On će posjetiti i Hram svetog Save, dizajn inkubator "Nova iskra", a sastat će se i sa princom Aleksandrom Karađorđevićem.

Nakon toga, sa suprugom će prisustvovati večeri koju u njihovu čast organizuje premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vojvotkinja od Cornwalla u okviru odvojenog programa posjetit će Dom u Zvečanskoj gdje će se sastati sa predstavnicima UNICEF-a i Fondacije "Novak Đoković".

Drugog dana zvanične posjete Srbiji, prinčevski par će posjetiti Novi Sad, gdje će uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umjetničkim djelima i kulturnom naslijeđu.

To je osma posjeta princa Charlesa ovom regionu i ujedno prva zvanična poseta vojvotkinje od Cornwalla. U okviru turneje, Charles je bio u Hrvatskoj, a posjetit će i Crnu Goru i Kosovo.

Princ od Walesa je 1978. godine, kao 29-godišnjak, posjetio Jugoslaviju, kada je boravio u Beogradu, Splitu i Dubrovniku, a u Igalu ga je primio i predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, na čiji je poziv i došao.

Od 1993. do danas princ Charles posjetio je Bosnu i Hercegovinu četiri puta, Hrvatsku tri puta, Makedoniju jednom, a na Kosovu je boravio 1999. godine. Princ Charles je nekoliko puta posjetio i manastir Hilandar na Svetoj gori, a organizovao je i dobrotvorne akcije za obnovu manastira koji je stradao u požaru.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.