REGION

NEVJEROVATNO Djedu prijeti kazna od 10 godina zatvora jer je pucao u provalnika

Pokrenuta i peticija za puštanje Miroslava Tirnanića

(Al. Ti.)

16.3.2016

Na Facebooku se pojavila grupa “Pravda za dedu – peticija” putem koje se poziva na oslobađanje i promjenu zakona povodom slučaja Miroslava Tirnanića (89) iz mjesta Krnjevo kod Velike Plane, koji je početkom februara iz lovačke puške pucao na provalnika i tom prilikom ga ranio.

Metak je pogodio izgrednika D.T. (22) u nogu, dok je njegov saučenik S.T. preskočio ogradu Tirnanićevog imanja i pobjegao. Obojica su kod sebe imala fantomke, a jedan je bio naoružan pištoljem. Sada djedu zbog samoodbrane i upotrebe oružja, za koji posjeduje dozvolu, prijeti 10 do 15 godina zatvora, piše Telegraf.

Kako bi stali na put ovoj nepravdi, građani su se organizovali na Facebooku i siteu peticije24.com i u velikom broju dali podršku djedu Miroslavu, protiv koga je napisana krivična prijava zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti.

S.T. je uhapšen odmah po pokušaju provale u kuću Tirnanića i tada mu je određeno zadržavanje do 48 sati, dok je D.T. ležao u bolnici koju je čuvala policija.

Još nevjerovatnije zvuči činjenica da je deda Miroslav prije sedam dana odveden na psihološku provjeru, dok su lopovi pušteni da se brane sa slobode.

– Pozvan sam da dođem na saslušanje u Javno tužilaštvo, a ako ima Boga, nema šta da mi sude, hteli su da me ubiju na kućnom pragu. Pretrpio sam strah i bio izložen opasnosti sa svojih devedeset godina. Zahvaljujem svim ljudima koji su me podržali i poručujem im da je pravda na mojoj strani – rekao je on za Telegraf.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.