REGION

Papina posjeta Srbiji planirana za maj odgođena zbog izbora

Trebao posjetiti i Suboticu, središte katolika u Srbiji

Fena

16.3.2016

Papa Franjo trebao je Srbiju posjetiti 22. i 23. maja, no njegov je dolazak odgođen ponajprije zbog raspisivanja općih izbora koji će u Srbiji biti održani koncem aprila, izjavio je u srijedu novoimenovani predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda biskup Ladislav Nemet.

"Mi smo se počeli pripremati za taj dvodnevni boravak Svetoga Oca u Srbiji. Dobili smo naputke, spremili smo program i sve isplanirali. Međutim, došlo je do promjene situacije, premijer Srbije je objavio raspisivanje izvanrednih općih izbora, koji mijenjaju situaciju i atmosferu u državi“, naveo je biskup Nemet.

Pojasnio je kako se nije željelo o povijesnom dolasku Pape u Srbiju govoriti u predizborno vrijeme.

Dodao je da je bilo planirano da Papa boravak u Srbiji započne u Beogradu gdje bi posjetio jedan izbjeglički centar, a potom bi se susreo sa srbijanskim dužnosnicima, kao i poglavarima Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Sljedeći dan otišao bi u Suboticu, na sjeveru Vojvodine, koja je središte katolika u Srbiji.

Tu je bila planirana misa na gradskom stadionu.

Biskup Nemet je dodao kako je na odgodu utjecala i želja da se čuje stajalište SPC-a čiji će poglavari zasjedati također u svibnju.

"Dolazak je znači odgođen, ali mi gajimo nadu kako će do posjeta papa Franje Srbiji doći vrlo brzo. Ne mogu reći kada, no slikovito rečeno, šanse za to su 75 posto“, zaključio je biskup Nemet.

O dolasku Svetoga Oca u Srbiju nagađa se godinama. Poznavatelji prilika su procjenjivali da se tome protivi dio poglavara SPC-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.