REGION

Đukanović: Crna Gora u NATO do polovine 2017. i nije protiv Rusije

Crnogorski premijer izjavio

Fena

17.3.2016

Crna Gora može očekivati ​​da će do polovice 2017. godine postati punopravna članica NATO-a, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović u sinoćnjem intervjuu ruskoj televiziji Dožd, koji je prenio crnogorski javni servis.

Na pitanje strahuje li da njegova želja da zemlja bude stabilna može poremetiti odnose s Rusijom, Đukanović je odgovorio da se Crna Gora s poštovanjem odnosi prema više nego tri stotine godina dugoj historiji odnosa s Rusijom, ali da "ima pravo i sposobna je sama određivat svoj put u budućnost ", prenosi Tanjug.

To što, kako je naveo, Crna Gora vidi svoju budućnost u EU i NATO "nije usmjereno ni protiv koga, te ni protiv ruskih partnera". "Naš put u EU i NATO je u našim interesima, ali nije ni na koji način izazvan željom da nekome nanesemo štetu. Žao nam je zbog načina na koji Rusija percipira naše članstvo u NATO. Nadamo se da je to prolazno i ​​da ne nosi sa sobom opasnost od trajnog narušavanja odnosa Crne Gore i Rusije ", rekao je Đukanović.

On je dodao da je sadašnji odnos Rusije prema crnogorskom članstvu u NATO prvenstveno posljedica pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada, Rusije i SAD i Rusije i EU. "Crna Gora se našla na liniji vatre između Rusije i Zapada. Ne smatramo da je Rusija protiv crnogorskog članstva u NATO zbog značaja Crne Gore ili zbog vojne opasnosti. Ne. Mi smatramo da je Rusija protiv crnogorskog članstva u NATO zbog zaoštrenih odnosa s EU i NATO ", naveo je crnogorski premijer.

Povodom ranijih izjava da iza prosvjeda u Crnoj Gori stoji Rusija, Đukanović je kazao da crnogorska oporba ima "nedvosmislenu potporu ruske politike". "Praktično svi čelnici tih uličnih prosvjeda su posljednjih mjeseci češće bili u Rusiji nego u Crnoj Gori. Primali su ih na visokoj razini, počevši od rukovodstva Dume do lidera ključnih ruskih partija. A oni sa susreta s ruskim dužnosnicima šalju signale stanovništvu Crne Gore da ih Rusija podržava u njihovoj namjeri da spriječe ulazak Crne Gore u NATO ", smatra Đukanović.

On je istaknuo da su i ranije postojale nesuglasice u politici između dvije zemlje, ali da "nije dobro ako Rusija danas kontaktira samo s onima koji su protivnici crnogorske države".
Đukanović je ocijenio da oporba u Crnoj Gori pokušava predstaviti kao proruska, ali da je to "neiskreno i lažljivo".

Na pitanje očekuje li u Crnoj Gori pripadnike ruskih specijalnih snaga koji su sudjelovali u operaciji pripajanja Krima Rusiji, Đukanovic je odgovorio da se "iskreno nada da neće doći".  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.