REGION

Srbija će tražiti od EU da reaguje zbog ponašanje Hrvatske

Zbog miješanja u unutrašnje stvari

Onasa

19.3.2016

Srbija će tražiti reakciju Evropske unije (EU) zbog ponašanja Hrvatske i njenog miješanja u unutrašnje poslove Srbije, pišu beogradske "Novosti" u današnjem izdanju.

Beograd će vjerovatno uputiti i zvaničan protest Zagrebu zbog nedavne izjave hrvatskog vicepremijera Bože Petrova koji je kritikovao vlasti u Srbiji što nisu izručile Vojislava Šešelja Haškom tribunalu kako bi bio prisutan na izricanju presude za ratne zločine, potvrdio je za list ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Zvanični Beograd zatražiće reakciju EU zbog ponašanja Hrvatske, koja se miješa u unutrašnje stvari naše zemlje, srozava prava srpske nacinalne manjine i na svakom koraku koči naš put ka Briselu, cijeli region vraća u prošlost i podiže tenzije na Balkanu", pišu "Novosti".

Dačić je ocijenio da je miješanje Hrvatske u unutrašnje stvari Srbije neprimjereno i da očekuje da će stav lidera EU i dalje biti da bilateralna pitanja treba ostaviti zemljama da ih pojedinačno rješavaju.

"Ovo nije prvi put da se Hrvatska ponaša nefer u međususjedskim odnosima, da pokušava da zaustavi naše EU integracije. Bolje bi bilo da prvo riješe pobleme koji muče Srbe u Hrvatskoj i da se ponašaju po kriterijima EU", izjavio je Dačić za "Novosti".

Vicepremijer i predsednik Nacionalnog savjeta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić izjavio je za "Novosti" da hrvatski političari "već mjesecima bilduju patriotske mišiće" na Srbiji i da očekuje da će Zagreb gdje god može pokušati da "minira" Srbiju na putu ka EU.

"Ne dajemo povod za ovakvo ponašanje komšija i ako ovako nastave, srozaće naše odnose na najniže moguće grane, što nije u interesu ni nas ni njih, ni čitavog regiona i EU", kazao je Ljajić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.