REGION

DAČIĆ: Hrvatska ne može da spriječi ulazak Srbije u EU

Razmirice među susjedima

Onasa

20.3.2016

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Hrvatska ne može da spriječi ulazak Srbije u Evropsku uniju.

"Prijetnje da će Hrvatska usporiti evropske integracije Srbije su tragikomične. To je suprotno njihovoj odluci Sabora da evrointegracije Srbije neće uslovljavati bilateralnim temama", rekao je Dačić za današnji list "Kurir".

Kako je naveo, umjesto tolerisanja govora mržnje i stvaranja antisrpske euforije, bolje bi bilo da se Hrvatska usredsredi kako da i Srbiji i Hrvatska žive bolje, kako da dvije zemlje sarađuju i imaju bolje ekonomske odnose.

"Lako je svađati ljude, teško ih je pomiriti. S Hrvatskom treba imati čiste račune, hoćeš nećeš, možemo da zajedno gradimo dobre odnose, ali možemo i moramo da branimo Srbe i Srbiju", rekao je Dačić.

Hrvatska je reagovala povodom odluke Haškog tribunala da presuda Vojislava Šešelja bude izrečena bez njegovog prisustva, jer Srbija nije odgovorila na zahtjev tog suda o vraćanju lidera radikala u hašku sudnicu.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je da ta zemlja podržava napore Srbije u približavanju EU, ali da za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa EU Srbija prethodno mora da ispuni određene uslove o poštovanju ljudskih prava, posebno manjina, kao i punu saradnju sa sudom Hagom i reformu pravosuđa.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.